AFERA RECEPTI: ŠTETA JE OKO 400.000 KM, VEĆINA RECEPATA IZDATA NA APOTEKU NA MOJMILU

Nakon što je ‘slučajno’ otkriveno da su neki ljekari izdavali recepte na ljude za dijagnoze koje uopće nemaju, sad su tek vidljivi gabariti cijele afere ‘Recepti’.

Naime, sve je krenulo kada je jedan pacijent u Sarajevu slučajno otkrio da jedan ljekar na njegovo ime propisuje lijekove za dijabetes iako ga nema. Potom je postalo jasno da se lijekovi tako propisuju kako bi se dizali i preprodavali piše Raport.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS odmah je pokrenuo sve procedure provjere. Zahvaljujući tome što postoji informatizirani sistem, lako se došlo do konkretnih podataka. Sistem vodi kompanija Medit. I oni su dostavili izvještaj ZZO KS.

Raport donosi neke detalje afere ‘Recepti’. Šteta je 400.000 KM

Iz izvještaja koji je ZZO-u KS dostavio Medit, a koji je proslijeđen i Tužilaštvu KS, jasno je da se radi o sistemskoj pljački. Tu se ističe da je zloupotrijebljeno oko 200 pacijenata.

Na njihova imena je propisana gomila lažnih recepata koje uopće ne odgovaraju njihovim terapijama. Uglavnom se radi o nekim lijekovima za dijabetes. Ono što je šokantno jeste da se navodi da je šteta koja je nastala procijenjena na oko 400.000 KM!

Prema tom izvještaju, za izdavanje lažnih recepata korištene su šifre 10 ljekara. Međutim, nije jasno da li su je svih tih deset ljekara i učestvovalo u tome. Problem je, kako nam je rečeno, to što su neki ljekari nekada svoje šifre davali kolegama i medicinskim sestrama. Iako se radi o kršenju procedura, to je bila praksa posebno u vrijeme covida.
Prekinut ugovor s apotekom

Uglavnom, kako Raport saznaje, većina recepata je realizirana u dvije apoteke. No, glavna je bila Bugojnofarm na Mojmilu. S obzirom na to da je ogromna većina recepata realizirana upravo tu, kako je Raportu rečeno, ZZO je već obustavio ugovor s ovom apotekom.

No, ono što je problematično jeste da je svih deset šifri preko kojih su recepti izdavani idalje aktivno. Odnosno, svi ljekari koji su sad faktički osumnjičeni, idalje mogu izdavati recepte.

Kako nam je rečenom, ZZO ne može ukinuti ljekarsku šifru bez dokazane odgovornosti. Zbog toga su slali Domu zdravlja zahtjeve da ispitaju i pokrenu interne disciplinske postupke zbog neodgovornog raspolaganja šifrom.

Ukoliko bi se to dokazalo, ZZO bi mogao zabraniti šifru. Međutim, iz Doma zdravlja to nikad nije urađeno.