Andelija: U srijedu smo sve dogovorili s rudarima, ne znam zašto Sindikat sada ovo radi

Direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Admir Andelija za Klix.ba je ispričao šta se dešavalo drugog dana protesta rudara i šta je dogovoreno u telefonskom razgovoru sa ministrom Nerminom Džindićem i predsjednikom Sindikata rudara Sinanom Husićem.
Ministar Džindić me pozvao na mobilni telefon oko 13-14 sati, drugog dana protesta u srijedu, i rekao da sjedi sa Sinanom i Zuhdijom i da su usaglasili neke stvari”, navodi na početku.

Ovaj razgovor se vodio neposredno prije prekida protesta ispred zgrade Vlade FBiH gdje je Sinan Husić poručio rudarima da se vraćaju kućama, ali da dogovor nije postignut i da se radnički neposluh nastavlja.ODLAZE KUĆAMARudari prekidaju proteste, ali nema nastavka proizvodnje uglja u FBiH
Rekli su da je dogovoreno da će se povećati cijena uglja za 20 posto, počev od 2022. godine, a će se oko 60 miliona na nivou godine biti dodatni prihod za rudnike i dodatni troškaz za Elektroprivredu, a da će se ta sredstva namiriti iz povećanja cijene električne energije.

“Rekao sam ministru da to prihvatam i da mi je žao što ćemo morati povećati cijenu električne energije, ali i da sumnjam da će Sindikat prihvatiti da oni budu odgovorni za povećanje cijene električne energije”, rekao je Andelija.
Dalje kaže da je druga tačka bila pravljenje programa za rješavanje duga za poreze i doprinose za sve uposlene u periodu od 2023. do 2028. godine.

“Ja sam rekao da prihvatam i to te dodao da možemo početi već od 2022. godine jer će biti tih 60 miliona KM, pa neka se počne isplaćivati”, dodaje Andelija.