Crnogorski ministri na proslavi neustavnog dana RS. “Dokaz da Vlada CG slijedi putinovsku politiku”

Ministri finansija i pravde Crne Gore, Aleksandar Damjanović i Marko Kovač, prisustvovali su jučer u Banjoj Luci svečanoj akademiji povodom tzv. dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta proglasio neustavnim.

Komentarišući takav skandalozni čin ministara, publicista Milorad Popović za Pobjedu kaže da je to poruka da sadašnja Vlada slijedi putinovsku politiku prema Zapadnom Balkanu, prenosi Antena M.

“To bi trebalo gledati u kontekstu šire strategije ruske penetracije na Balkanu, preko Srbije i velikosrpskog projekta i koncepta “svi Srbi u jednoj državi“ kojeg je prije nekoliko dana najavio predsjednik RS Milorad Dodik.

Tako da to je simbolički gest koji pokazuje da je sadašnja vladajuća struktura lojalna tom projektu”, kazao je Popović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, to je još jedan neprijateljski potez prema cjelovitosti Bosne i Hercegovine i njenoj državnoj subjektivnosti i međunarodnom položaju.

– Forsiranje davanja državnih atributa Republici Srpskoj je u stvari na tragu nove prekompozicije Zapadnog Balkana, čiji je cilj još jedna promjena granica u kojoj će etničke granice postati nove državne granice. To znači tzv. istorijsko razgraničenje Srba i Albanaca, podjela Crne Gore na srpsko-albansku sferu i podjela Bosne i Hercegovine. To je ukratko ta agenda u čijoj su pozadini Vladimir Putin i Aleksandar Vučić – kazao je Popović.

U trenutku kada se vodi rat u Ukrajini, dodao je Popović, i kad je vrlo jasna diferencijacija između prozapadnih i antizapadnih snaga, ovo je nesumnjivo i poruka da je sadašnja vlada Crne Gore na putinovskom kursu, odnosno da slijedi putinovsku politiku prema Zapadnom Balkanu.

Popović je kazao i da odlazak Damjanovića i Kovača na proslavu tzv. dana RS znači takvu politiku Vlade, jer oni nijesu tamo u privatnom svojstvu, nego kao ministri.

I generalni sekretar Socijaldemokratske partije, Ivan Vujović, prokomentarisao je prisustvo crnogorskih ministara obilježavanju neustavnog Dana RS

Kako je kazao Vujović, njihovo prisustvo oslikava odnos Vlade kao cjeline.

”Ovo je neka nova vanjska i regionalna politika Vlade na koju misle da se naviknemo? Prisustvo ministara Vlade Crne Gore neustavnom Danu RS je odnos Vlade kao cjeline.

Jer Vlada ne može imati 2 politike. Pošto se daje i odlikovanje Putinu očekujemo i da dignu zdravicu ministri iz “evropskog”SNP”, kazao je Vujović, prenosi Analitika.