Detalji policijske akcije: Nelegalno omogućavao pristup tv serijama ‘Konak kod Hilmije, ‘Žigosani u reketu'…

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Slijepčevića (27) iz Prnjavora koja ga tereti nedozvoljeno korišćenje autorskih prava.

Optuženog Tužilaštvo tereti da je od 2018. pa do 2020. godine omogućio pristup sadržajima televizijske i video produkcije, bez znanja i odobrenja nosioca autorskih prava na navedeni sadržaj.Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, naveli su iz Tužilaštva.

„Glas Srpske“ objavio je u avgustu 2020. godine da su policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske oduzeli od Slijepčevića veći broj predmeta zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava, čime je oštetio “United medija grupu” za nekoliko desetina hiljada evra.

Prilikom pretresa objekata koje koristi Slijepčević, a koji je izvršen prema nalogu Suda BiH, a uz koordinaciju Tužilaštva BiH, pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelom, odnosno veći broj računara, prenosnih računara, USB memorijskih diskova, mobilnih telefona, SIM kartica.

MUP Srpske saopštio je da je ovo krivično djelo je izvršeno od jula 2018. godine do danas, a osumnjičeni se na internetu predstavlja kao “Alex.S995” i koristi mejl adresu alectvbalkan@gmail.com, prenosi Glas Srpske.

Kao vlasnik i administrator stranice alextvonline.at.ua i nekoliko profila na društvenoj mreži “Fejsbuk”, Slijepčević je omogućio pristup sadržajima tv serija “Ubice mog oca”, “Konak kod Hilmije”, “Žigosani u reketu”, “Na granici”, “Kad susjedi polude”, “Ujka – novi horizonti”, zaštićenih autorskim pravima.

A.S. je omogućavao pristup navedenim sadržajima posredstvom interneta, te na taj način izvršenjem navedenog krivičnog djela pričinio štetu za koje je oštećena “United medija grupa”.

Protiv osumnjičenog će Tužilaštvu BiH je tada podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Pretres objekata koje je koristio ovaj Prnjavorčanin izvršen je okviru realizacije operativne akcije “Plagijat 2020” koja je usmjerena na sprečavanje krivičnih djela nedozvoljeno korištenje autorskih prava.