Devet Klubova poslanika traže da minimalna plata u FBiH bude 1.000 KM

Predstavnici devet klubova poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputili su u proceduru Nacrt zakona o minimalnoj plati, kojim bi najniža plata iznosila 1.000 KM.

Poslanici su usaglasili Nacrt zakona na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, te je isti dostavljen Parlamentu FBiH.

Ova aktivnost je rezultat jučerašnjeg sastanka predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedina Šatorovića i predsjednika Klubova poslanika u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, održanog u Domu sindikata BiH, tokom kojeg su predstavnici Klubova poslanika potpisali zajedničku inicijativu.

“Time je, nakon nekoliko godina, konačno napravljen prvi korak ka usvajanju akta kojim će se regulisati minimalna plata u Federaciji BiH i to u iznosu od 1.000 KM”, istakli su iz SSSBiH.

Podsjetili su da je Federacija BiH jedini dio Evrope u kojem u ovom trenutku ne postoji nijedan zvanični akt – zakon, uredba ili odluka kojom se definiše minimalna plata.

“Mi, kao predstavnici radnika, pozdravljamo ovaj potez poslanika u Federalnom parlamentu i vjerujemo da ćemo u najkraćem mogućem roku imati usvojen Zakon o minimalnoj plati”, poručili su iz Sindikata.