Dodik: Neka se reis Kavazović brine o imovini Islamske zajednice, nedopustivo je miješanje u politička pitanja

Milorad Dodik, predsjednik RS, oglasio se na Twitteru gdje je reagovao na današnje saopćenje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini oko neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini kojeg je usvojila NSRS.

– Islamska vjerska zajednica u BiH je od uspostavljanja dejtonske BiH najsnažnija politička opcija kod muslimana i gotovo u potpunosti je neprimjereno uključena u politička dešavanja u BiH. Reis Kavazović, poput katoličkih biskupa i pravoslavnih episkopa, može da brine o imovini Islamske vjerske zajednice, ali da se vjerska zajednica bavi političkim pitanjem par ekselans je nedopustivo. Laži, poluistine i političke kvalifikacije, kojima je pribjegla Islamska vjerska zajednica, nisu dostojne ni manje ozbiljne organizacije od jedne vjerske zajednice – napisao je Dodik.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je izrazila zabrinutost velikog broja svojih pripadnika novonastalom eskalacijom separatističkog djelovanja vlasti u entitetu RS i izostankom ozbiljne reakcije većine domaćih političkih faktora, kao i visokog predstavnika i međunarodne zajednice.

Podsjetimo, poslanici NSRS su u srijedu izglasali neustavni Zakon o nepokretnoj imovini. Za je glasalo 45 poslanika, protiv je bilo četvero, dok je njih 15 prilikom glasanja bilo suzdržano.