Donesena odluka za uspostavljanje željezničke linije od Sarajeva do Podlugova

Na prijedlog Ministarstva saobraćaja, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o uspostavljanju željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Podlugovi – Ilijaš – Željeznička stanica Sarajevo.

– Cilj nam je da unaprijedimo javni prijevoz i smanjimo gužve, posebno u periodima kada smo počeli s velikim projektima koji se čekaju godinama. Svaka općina našeg kantona nam je bitna i dužni smo raditi najbolje kako bismo omogućili direktne linije prema gradu bez bilo kakvih presjedanja – kazao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

U ovoj godini Vlada je na osnovu prijedloga resornog ministarstva uspostavila željezničku liniju Pazarić-Željeznička stanica.

– Ovaj primjer se pokazao dobrim. Imamo dobru saradnju sa Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine, stoga vjerujemo da će prepoznati značaj i linije do Podlugova i da ćemo postići dogovore koji će biti najbolji za građane, ali i za jačanje željezničkog saobraćaja – dodao je.

Kanton Sarajevo će, shodno Zakonu o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombiniranog saobraćaja, sufinansirati obavljanje usluga željezničkog saobraćaja do Podlugova, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.