Državni službenik takse koje je narod plaćao zadržavao za sebe. Preko 40.000 KM šteta!

Stručni referent

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Amera Korjenića (48), službenika Ureda za upravljanje javnom imovinom u Brčkom, zbog sumnje da je iskorištavanjem službenog ovlaštenja pribavio imovinsku korist veću od 40.000 konvertibilnih maraka (KM).

Korjenić je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja počinjenu tako što je veće iznose novca, koji su mu za administrativne takse i naknade predavale stranke, zadržao za sebe.

Stručni referent

Stručnom referentu za identifikaciju i procjenu objekata javne imovine stavljeno je na teret da je od sredine 2018. godine pa sve do 2020. godine zahtijevao i uzimao novac na ime naknada i taksi, a zatim ga umjesto uplate u proračun Distrikta zadržavao za sebe.

Naime, on je na preporuku trećih osoba ili koristeći poznanstvo, uspostavljao komunikaciju sa strankama koje su imale potrebu rješavanja različitih imovinskih odnosa s distriktom Brčko.

Sumnja se da je tako po jedanaest pojedinačnih zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, legalizaciju bespravno izgrađenih građevinskih objekata, dokompletiranje parcela i prodaju državnog zemljišta, kao i zakup poslovnih prostora, zahtijevao i sebi uzimao uglavnom po nekoliko tisuća maraka, prisvojivši u jednom slučaju čak 14.400 KM. On je na taj način pričinio štetu strankama, a sebi pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 41.360 KM, navodi se u optužnici koju je potvrdio Osnovni sud Distrikta.

Procesuiranje korupcije

Nakon hapšenja u policijskoj akciji “Čestica” prošle godine u vezi s legalizacijom zemljišta za više osoba kod Tržnog centra “Fis” i sudskog odbijanja prijedloga za njegovim pritvaranjem, Korjenić je pušten na slobodu. Međutim, Tužilaštvo je s Policijom Distrikta nastavilo, dopunilo i uspješno provelo opsežnu antikorupcijsku istragu u ovom predmetu prikupivši dokaze za jedanaest koruptivnih radnji optuženog javnog službenika.

Nastavljajući procesuiranje korupcije u javnim službama, Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Korjenića za teži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina. U međuvremenu je za ovaj oblik krivičnog djela, u odvojenom slučaju, a zbog propusta u obračunu i naplati naknada za geodetske usluge u iznosu od oko 13.000 KM, dvoje državnih službenika nepravosnažno osuđeno na po godinu zatvora, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.