Eichhorst uputila poruku: Vrijeme ističe! Tu smo na raspolaganju naredna tri-četiri dana ili…

Razgovaramo o temi kako osigurati pravične i transparentne izbore s obzirom na okolnosti, a znamo da je riječ o jednoj dubokoj krizi koja vlada u BiH, kaže Eichhorst
Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst kazala je da su reforme u vezi izbornog zakona i drugih oblasti još na nivou razgovora. Istakla je kako još nema nikakvih konkretnih rješenja niti su došli do nivoa detalja prijedloga. Poručila je da “vrijeme ističe”.

“Tu smo na raspolaganju naredna tri-četiri dana ili duže ukoliko bude bilo potrebno kako bismo obavili intenzivne diskusije sa svim relevantnim akterima koji itekako imaju interes kada su u pitanju proces pristupanja EU, osiguranje funkcionalnosti institucija, nediskriminacija i drugi važni principi. Razgovaramo o temi kako osigurati pravične i transparentne izbore s obzirom na okolnosti, a znamo da je riječ o jednoj dubokoj krizi koja vlada u BiH. Sve naše aktivnost imaju cilj i da potaknu nadu kod građana i svih onih van BiH koji sa svoje strane žele pomoći. Cilj je osigurati održavanje izbora u oktobru mjesecu naredne godine na načina koji je pravičan, transparentan i nediskriminatoran”, rekla je Eichhorst.

Istakla je kako “vrijeme ističe” i da je potrebno raditi.

“Reforme su još na nivou ideja, raspravlja se, ništa u ovom trenutku nije razmtrano u smislu konkretnih prijedloga niti smo došli do nivoa detalja”, poručila je.