Erdogan nakon velikog pada lire: Turska će pobijediti u ekonomskom ratu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osvrnuo se na aktuelnu ekonomsku situaciju u Turskoj i pad lire te je naglasio kako će se Turska izvući iz trenutne situacije.

Turski lider je poručio kako stroga politika kamatnih stopa neće smanjiti inflaciju te je naglasio kako će Turska pobijediti u svom “ekonomskom ratu za nezavisnost”.

“Odbijam politike koje će dodatno ‘stegnuti’ našu zemlju, oslabiti je, osuditi naše ljude na nezaposlenost, glad i siromaštvo”, rekao je Erdogan.

On je naglasio kako je turska vlada opredijeljena da uradi prave stvari za ovu državu što podrazumijeva ekonomsku politiku usmjerenu na investicije, proizvodnju, zapošljavanje i izvoz umjesto “zaračanog kruga visokih kamata i niskih kurseva”.

“Vidimo ige koje mnogi igraju, a tiču se kursa i kamate. Iz svake borbe u koju smo ulazili, izašli smo časno zauzevši čvrst stav. Uz Božju pomoć i podršku našeg naroda, pobjedom ćemo izaći iz ovog ekonomskog rata za nezavisnost”, poručio je turski predsjednik.

Turski predsjednik je također izjavio kako poskupljenja pojedinih roba ne utječu na investicije, proizvodnju i zapošljavanje.

“Naprotiv, konkurentnost deviznog kursa dovodi do povećanja investicija, proizvodnje i zapošljavanja. Upravo takva situacija je u našoj zemlji”, zaključio je Erdogan.

Turska lira u posljednjih nekoliko mjeseci bilježi pad u odnosu na dolar. U utorak, vrijednost turske lire bila je najniža u historiji te je jedan dolar iznosio skoro 12,5 lira čime je premašena tzv. “psihološka” granica od 11 lira.

Vezani članci

Kafa u BiH najpovoljnija u regionu

Visokoin.com

Hoće li tona peleta biti 1.000 KM?

Visokoin.com

Potvrđen najviši nivo kvalitete sigurnosti hrane u kompaniji Vispak

Visokoin.com

U Turskoj nađena tijela 12 smrznutih migranata, bili bez odjeće i obuće

Visokoin.com

Visočki Neimax nastavio trend rasta pored svih problema

Visokoin.com

Jasmin Sirčo: Arhitektura je uvijek odraz društva i konteksta iz kojeg dolazi

Visokoin.com