ERMA RAMIĆ-KUMIĆ: VLADARI SU NOSILI HALJINE, STEGNUTE POJASOM I BOGATO UKRAŠENE ŠIROKIM TRAKAMA

Nakon što je napokon izabrana nova lokacija za izradu spomenika kralju Tvrtku, na predloženo idejno rješenje, oglasio se i Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

– Ideja gradonačelnice Karić (Benjamina op.a.) o podizanju spomenika Kralju Tvrtku u Sarajevu je lijepa. I nova lokacija na Marijn Dvoru je dobra. Ali mi nikako ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji.

Mislim da je bilo mnogo primjerenije napraviti spomenik kralja kao konjanika kako je to u svim drugim evropskim državama koje su bile kraljevine, prokomentarisao je Efendić.

Na ovaj komentar je reagovala dr.sc Erma Ramić-Kumić, naučni saradnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

– Poštovani Semire, vladari su nosili haljine, stegnute pojasom i bogato ukrašene širokim trakama. Većina nošnje vlastele u srednjem vijeku je bila izrađena od skupocjenih tkanina uvezenih sa strane. Iz arhivskih dokumenata srednjeg vijeka, uglavnom iz dubrovačkih arhivskih spisa, spominju se haljine ad modum bosnensem, kao i pojas zvan centura larga bosignana, kao dijelovi nošnje bosanske vlastele. Ako pogledate stećke, vidjet ćete na predstavama (likovima) haljine čiji je jedan tip dosezao do koljena ili nešto niže i stegnut je pojasom, objasnila je Ramić-Kumić.

Podsjećamo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je 17.3.2022. u Vijećnici upriličila prezentaciju tri najbolje ocijenjena vizuelna rješenja za spomenik Tvrtku I Kotromaniću koji je trebao biti podignut u parku iza zgrade Predsjedništva BiH.

Autor prvonagrađenog idejnog rješenja za spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, akademski kipar Stjepo Gavrić, kazao je da je svoje spomeničko rješenje zamislio kao stojeću figuru kralja sa svim atributima države.

Nova lokacija spomenika je na pješačkom ostrvu na Marijin Dvoru.