Escobar za Hinu: Hrvati se moraju osjećati ugodno, bez toga Dayton neće uspjeti

Da budem iskren, problem u BiH nije etnički, nego su to sustavna korupcija i nedostatak vjerodostojnosti političkih aktera koje utječu na sposobnost državnih institucija da ispravno funkcioniraju, rekao je Escobar u Zagrebu

Bosna i Hercegovina nema etnički, nego problem sustavne korupcije, rekao je Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za Zapadni Balkan, u razgovoru za Hinu u kojem se dotaknuo i europske perspektive regije i ukidanja američkih viza hrvatskim državljanima, prenosi N1.
„Da budem iskren, problem u BiH nije etnički, nego su to sustavna korupcija i nedostatak vjerodostojnosti političkih aktera koje utječu na sposobnost državnih institucija da ispravno funkcioniraju“, rekao je Escobar u Zagrebu gdje je sudjelovao na sastanku Američko-jadranske povelje (A5).

Stoga Escobara, izaslanika kojeg je vlada američkog predsjednika Joea Bidena imenovala ovo ljeto, u BiH više brinu demografske i ekonomske poteškoće od etničkih pitanja.

Suprotno od dijela zapadnoeuropskih političara koji zagovaraju napuštanje etničkih kriterija u BiH, poput njemačkih socijaldemokrata čiji će čelnik biti novi kancelar, američki izaslanik naglašava da ustroj s tri konstitutivna naroda ostaje temelj američke politike u BiH, zaključuje Hina.

„Politički konsenzus može se postići ograničenim reformama, a ne izmjenom strukture Dejtona“, rekao je on, naglasivši kako SAD s bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno radi na izmjeni Izbornog zakona.

„Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dayton neće uspjeti, pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH”, dodao je Gabriel Escobar.

Pritisak na političare u Bosni i Hercegovini da prihvate reforme trebao bi doći odozdo, od stanovnika, smatra Escobar.

„Važno je da biraju političare koji žele postići rješenja koja će odgovarati svima u državi, a ne samo njihovoj stranci i narodu“, rekao je karijerni diplomat koji je krajem devedesetih bio na funkcijama u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Pritisak se može postići i sankcijama, no Escobar naglašava da „o njima ne voli govoriti jer ne želi da regija stekne dojam da je SAD u njoj angažiran prvenstveno sankcijama“.

Sankcije postoje, ali neće biti usmjerene na Republiku Srpsku i Federaciju BiH ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince, rekao je Escobar koji je početkom ovog mjeseca boravio u BiH te se je susreo s tamošnjim političkim predstavnicima.

Uoči tog puta optužio je člana državnog Predsjedništva Milorada Dodika da izazivanjem krize u BiH skriva korupciju.

U razgovoru za Hinu objasnio je da Dodik, koji pokušava oslabiti središnje institucije BiH, “nije jedini, ali je najaktualniji problem” u toj državi.

Upitan razgovara li Washington sa zapadnoeuropskim državama o potrebi ubrzanja procesa proširenja EU-a, Escobar je rekao da „o tome pričaju cijelo vrijeme“.

Nedavno je održan susret Kvinte, formata koji okuplja SAD, Veliku Britaniju, Italiju, Francusku i Njemačku, gdje je jednoglasno zaključeno da šest država Zapadnog Balkana „što je prije moguće“ mora postati dio EU, rekao je.

Ministri za europske poslove članica EU još su u ožujku 2020. postigli politički dogovor o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, no to se do današnjeg dana nije ostvarilo.

Dio analitičara tvrdi da je EU time ostavio te dvije zemlje ostavio na cjedilu, posebno Sjevernu Makedoniju koja je radi grčke blokade pristala promijeniti svoje ime, za što nije nagrađena niti otvaranjem pregovora.

Analitičari vjeruju kako je to dio uzroka teškog poraza vladajuće, proeuropske stranke premijera Zorana Zaeva na lokalnim izborima prošli mjesec. Skoplje vodi i spor s Bugarskom oko pitanja jezika.

„Mi se nadamo da ćemo ubrzati proces proširenja i o tome razgovaramo sa zapadnim državama”, rekao je Escobar koji vjeruje da će Albanija i Sjeverna Makedonija, nakon Hrvatske, biti iduća „priča o uspjehu“ europske integracije.

Amerikanac je kazao kako regija bilježi velik gospodarski rast, dva do tri puta brži od zapadne Europe.

„Europi će trebati takav rast, a regiji će trebati Europa da ga nastavi. Stoga je proširenje pitanje vremena, a ne toga jesu li vrata otvorena“.

Escobar je rekao da je u Hrvatsku došao i kako bi naglasio koliko sadašnja američka vlada cijeni odnos s Hrvatskom koja je „doista postala strateški partner“.

Pokazuje to i ukidanje viza hrvatskim državljanima za SAD. „To nije bio dar, to je rezultat rada hrvatskih institucija“, naglasio je. “To je veće postignuće nego što javnost shvaća“ i pokazuje povjerenje američkih vlasti prema Hrvatskoj.

Od članica EU vize za Ameriku još moraju imati državljani Bugarske, Rumunjske i Cipra.

Escobar je kazao kako se nada da će Hrvatska i SAD u bližoj budućnosti pokrenuti bilateralni strateški dijalog o „produbljivanju partnerstva“ i u drugim sferama osim vojne i političke – komercijalnoj, financijskoj, obrazovnoj i kulturnoj.

Hrvatska je „jedna od najimpresivnijih partnera“ SAD-a u ovom dijelu Europe, zaključio je Bidenov izaslanik.