Hrvatska: Petoro članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca

Članovi Znanstvenog savjeta se ogradilo od najnovijih Laucovih poruka da je pandemija završena, kao i preporuke za vakcinacijom samo starijih osoba.

Petoro članova Znanstvenog savjeta hrvatske Vlade u petak se ogradilo od svih istupa člana savjeta Gordana Lauca o pandemiji, a posebno od najnovijih Laucovih poruka da je pandemija završena, kao i preporuci za vakcinacijom samo starijim osobama.

“U potpunosti se ograđujemo od svih istupa Gordana Lauca o pandemiji od ljeta 2020. godine do danas”, stoji u izjavi javnosti koju su potpisali Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i akademik Igor Rudan.

Posebno se, kažu, ograđuju od Laucovih poruka ili insinuacija gdje panedmiju proglašava na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se “bolje zaraziti”, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje vakcinaciju samo osobama starijima od određene dobi ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa vakcinacijom.

“Svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima Gordana Lauca o pandemiji ne govori istinu”, poručili su.

Beroš traži jasne i jednoznačne poruke
Petoro članova Znanstvenog savjeta naveli su takođe da su “njihovi stavovi o pandemiji temeljeni na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju covid-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti”.

“Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske”, istaknuli su u izjavi članovi Savjeta.

Kritiku na istup jednog člana Znanstvenog savjeta, Gordana Lauca, oko vakcinacije uputio je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš rekavši kako članovi Znanstvenog savjeta trebaju slati jednoznačnu poruku i biti svjesni da svojim stavovima možda rade štetu, ali je i dodao da Lauc ima pravo na svoje stajalište.

“Loše je kad svi imaju jednako mišljenje, to bi pokazalo da smo negdje pogriješili. Ali, to što izlazi van kritiziram, molim da ne bude tako i molim sve koji participiraju u Znanstvenom savjetu da budu svjesni da iznošenjem svojih stavova na društvenim mrežama moguće rade štetu”, izjavio je Beroš te dodao da je i lično zamolio i upozorio sve članove da šalju jasne i jednoznačne poruke i da ne zbunjuju građane.

Lauc: Nisam zaposlenik Vlade i ne moram je slušati
Komentirajući Laucovu objavu na Facebooku kako je “konsenzus Znanstvenog savjeta da su cjepiva loša zaštita od zaraze” kazao je da svako ima pravo na svoje stajalište, ali da zajednički stav nakon sjednice Znanstvenog savjeta, koje je Vladino savjetodavno tijelo na volonterskom nivou, iznosi predstavnik Vlade.

Lauc je s druge strane u razgovoru za N1 za svoju poruku da vakcine loše štite rekao kako misli na to da vakcina nije mehanizam za zaustaviti širenje virusa, ali i da vakcina odlično štiti od teškog oblika virusa. Za sebe je rekao da je naučnik kojeg je Vlada zamolila za mišljenje, ali da nije zaposlenik Vlade i da Vladu ne mora slušati.