Istočno Sarajevo uoči 9. januara: Na zgradi Opštine plakat Ratka Mladića

Obilježavanje 9. januara Dana Republike Srpske, koji je proglašen neustavnim, prema najavama bit će održano u Istočnom Sarajevu, a ne u Banjaluci kao prethodnih godina.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poslao je danas pismo prvim ljudima entiteta Republika Srpska u kojem ih je upozorio da je proslava Dana RS, 9. januara neustavna i da ne simbolizuje multietničnost.

“Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Stoga ih se naziva zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se ka zajedničkoj budućnosti. Dejtonski mirovni sporazum je postavio temelje za miran razvoj i on se mora poštovati”, poručio je visoki predstavnik.

No, u Istočnom Sarajevu na bilbordima se već najavljuje 9. januar, a ekipa N1 snimila je i poster Ratka Mladića na prozoru prostorije koju koristi Boračka organizacija u okviru zgrade Opštine, odmah do Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo gdje se očekuje da 11. januara bude upriličena projekcija filma Borisa Malagurskog. Na oglasnoj ploči nema najave njegovog filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”.

Predstavnici boračkih organizacija i Udruženja civilnih žrtava rata KS danas su poručile da očekuju od Cristiana Schmidta da obezbijedi provođenje odluka Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar proglašen neustavnim. Također, traže od Tužilaštva da otvori istragu, a od svih nivoa vlasti da se suprostave obilježavanju ovog dana.