Izetbegović: Dodik ima sve manje podrške za svoje ponašanje

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da je u razgovoru s predstavnicima EU i SAD-a vidio spremnost da ozbiljno razgovaraju s predsjednicima HDZ-a i SNSD-a i da se traži kompromisno rješenje.

Nakon sastanka s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim predstavnikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom, Izetbegović je rekao da mu se iz Palmerovih prethodnih izjava činilo da će rješenje ići na štetu probosanskog bloka.

– Mislim da sam uspio da im dokažem da neće biti linije manjeg potpora već da će otpor biti tvrđi te da će morati biti pronađeno kompromisno rješenje – naveo je Izetbegović.

Dodao je da mu je Palmer pojasnio ideju brisanja etničkih prefiksa u Domu naroda PSBiH što smatra zanimljivim, ali SDA još nema stav o tome.

Izetbegović je naveo da su prijedlozi za Predsjedništvo BiH na liniji onoga iz Aprilskog paketa.

Istakao je da je SDA blizu dogovora sa SDP-om, te da misli da su i Demokratska fronta i Socijaldemokrati BiH spremni za dogovor.

Izetbegović smatra da Milorad Dodik ima sve manje podrške za svoje ponašanje i među Srbima koji su umorni od njegovih nacionalnih tema pred svake izbore.

Naglasio je da vjerovatno neće ići u Beograd ali da je spreman da se sastane s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, iako još ne zna kad i gdje.