Jasmin Sirčo: Arhitektura je uvijek odraz društva i konteksta iz kojeg dolazi

Sinteza je arhitektonski biro sa sjedištem u Visokom. Kroz dugogodišnji rad na različitim projektima i u bliskoj saradnji sa svojim klijentima, razvijaju specifična arhitektonska i urbanistička rješenja. Biro je osnovao 1989 godine Zijad Sirčo dipl. ing. arh. sa osnovnim fokusom rada na: projektovanje, inženjering i konsalting prvenstveno na području Bosne i Hercegovine. Trenutni je tim sačinjen od šest mladih i iskusnih arhitekata/ica, spremnih da odgovore na različite projektanske izazove.

Kroz odgovoran pristup prema prostoru, struci i investitorima trude se da projektima poboljšaju prostorno iskustvo i zatečene odnose. Pored projekta invidualnog i koletivnog stanovanja na kojim rade za njih je posebno interesantan projekat dječjeg obdaništa Prijeko. Objekat se sastoji iz više paviljona gdje svaki sadrži zasebnu funkciju i povezan je sa vanjskim dvorištem. Djeca unutar dvorišta su zaštićena, a ograda koja ide oko objekta poligonalno se uvlači, praveći mikro lokacije za odmor i zelenilo. Objekat je već više od pet godina u izgradnji, koja se često prekida zbog nedostatka novca, također dolazilo je i do česte izmjene izvođača radova. Radovi su ponovo nastavljeni i uprkos svim problemima nadaju se da će uskoro projekat biti kompletiran.

U razgovoru sa Jasminom Sirčom, saznali smo kako je arhitektura jedno od sredstava za poboljšanje života ljudi. Tako nam priča Jasmin. Kaže da je arhitekta osoba koja rješava problem, ali također osoba koja pronalazi problem, ukazuje na njega, diskutuje, nudi rješenja odnosno djeluje proaktivno i dio je zajednice.

”Fleksibilnost i mogućnost transformacije pitanja šta je uloga arhitekte i šta arhitekta radi je ključno. Prema Peteru Druckeru „Jedina vještina koja će biti bitna u 21 stoljeću je vještina učenja novih vještina. Sve ostalo će ostati apsolutno zastarjelo“. Zadaci, sredstva i vještine arhitekata se konstantno mijenjaju i dopunjuju, ali sigurno da će odgovoran pristup zadatku i etičnost predstavljati stalnu kategoriju koji će izdvajati dobru arhitekturu, u širem kontekstu”, dodaje.

Smatra kako je prekid u kontinuitetu i transferu znanja, uvjetovan proteklim ratom, ostavio jednu veliku prazninu i na polju arhitekture i urbanizma u BiH. Kaže kako pripadaju novijoj generaciji arhitekta, generaciji koja treba ponovo da izgradi sistem i strukture, a arhitektura je uvijek odraz društva i konteksta iz kojeg dolazi.

”Sistem koji se sastoji ne samo od pojedinačnih ureda, fakulteta kao rasadnika i matičnih jedinica, nego i platformi za razmjenu znanja, udruženja i komore koja će nam dati odgovarajuće uslove za radi i zaštititi našu profesiji ali isto tako i grad-prostor od nas samih. Dobar posao radi i AABH koja je u proteklih nekoliko godina ostvarila značajan napredak, ali taj napredak potrebno je da prati i razvoj stručnih časopisa, arhitektonske kritike, ali i povezivanje sa internacionalnom scenom… Trebamo pogledati šta arhitekti Bosne i Hercegovine mogu da ponude u odnosu na regionalni i evropski kontekst, te pokušati naći zajedničke vrijednosti. Prostor BiH u kojem je puno stvari nedefinisano i nedostaje, možemo posmatrati kao prostor mogućnosti za radikalna unaprijeđenja”, zaključuje.

Ono što je bitno naglasiti jeste da pet mladih arhitekata i niz stručnih saradnika koji čine tim arhitektonskog studija Sinteza iz Visokog u BiH sigurno su mjera za uspjeh i kvalitet. S obzirom na veliki broj realizovanih projekata i profesionalnost koja ih prati, ne sumnjamo u dalje usavršavanje i iznimni uspjeh. Uvjerite se i sami. http://sinteza.ba/

Vezani članci

Grad Visoko sa 11.070 zaposlenih na trinaestom mjestu u FBiH po broju zaposlenih

Visokoin.com

Bio je konobar, danas je poznati YouTuber Nuni: 38 dana strimovao 24 sata dnevno

Visokoin.com

Područna škola “Goduša” nije otvorena u najavljenom roku

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

U Visokom uhapšen Kakanjac sa vrećicama droge

Visokoin.com