Mandat EUFOR-a se produžava, Schmidt se neće obratiti u UN-u

Kako je kazao Erol Avdović, dopisnik iz Ujedinjenih naroda za medije, Rusija je dobila što je željela

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda trebala bi biti održana danas, a visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt se neće obratiti kako je to prvobitno bilo planirano. Usaglašen je tekst rezolucije kojim se produžava mandat EUFOR-u.
Kako je kazao Erol Avdović, dopisnik iz Ujedinjenih naroda za medije, Rusija je dobila što je željela.

– Pregovori iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti UN-a su završeni. Rusi su dobili šta su htjeli. Moskva je praktično ultimatumom zahtjevala da se visoki predstavnik ne obrati UN-u, u zamjenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta. Tako, ćemo imati novi tekst rezolucije, koji je zapravo usaglašavan već dugo a ne samo posljednjih dana, da se OHR i visoki predstavnik nigdje ne spomenu u rezoluciji o EUFOR-u. Na kraju su izgleda i Amerikanci pristali na to iako je izgledalo da su se potrudili i da je njihova crvena linija bila – upravo zahtjev za obraćanjem Shmidta. Odlučili su se za solomonsko rješenje i izgleda da su svi sada mirni, ako već svi nisu zadovoljni, jer EUFOR ide dalje – naveo je Avdović za BHRT.
Istakao je kako Rusima i dalje odgovara oko 700 vojnika u sastavu EUFOR-a, “što je bolje nego slanje robustnijih NATO snaga”.