Merck pilula protiv COVID-19 podržana za hitnu upotrebu u EU

Evropska agencija za lijekove (EMA) podržala je danas pilulu protiv Covid-19 farmaceutske kompanije Merck za hitnu upotrebu prije njenog formalnog odobrenja i počela revidirati Pfizerovu antivirusnu tabletu jer se broj slučajeva zaraze koronavirusom povećava u čitavoj Evropi.
Dvije tablete američkih farmaceutskih divova predstavljaju potencijalno revolucionarni korak u borbi protiv koronavirusa jer studije pokazuju da smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti kod visokorizičnih pacijenata.

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je da, iako pilula Merck još nije odobrena, “izdala je savjet” kako bi pojedine zemlje u 27-članoj EU mogle odlučiti hoće li je koristiti u slučaju porasta infekcija.

“Lijek, koji trenutno još nije odobren u EU, može se koristiti za liječenje odraslih osoba oboljelih od koronavirusa kojima nije potreban dodatni kisik i koji su pod povećanim rizikom od razvoja teškog oblika bolesti”, stoji u saopćenju EMA-e, prenosi AFP.

EMA je izdala ovu preporuku kako bi podržala nacionalna tijela koja mogu odlučiti o mogućoj ranoj upotrebi lijeka prije odobrenja, na primjer u uslovima hitne upotrebe, a zbog rastuće stope zaraze i smrti od Covid-19 u cijeloj EU.

Merck pilule ne bi trebale koristiti trudnice ili žene koje ne koriste kontracepciju i mogle bi zatrudnjeti, saopćila je EMA.

Pilulu treba dati što je prije moguće nakon pojave simptoma Covida, a najkasnije u roku od pet dana. Zatim je treba uzimati pet dana, navode iz EMA-e.

Evropska agencija za lijekove očekuje da će do kraja godine donijeti odluku o službenom odobrenju za pilulu Merck, također poznatu kao molnupiravir.