Musk će se povući s vrha Twittera čim nađe “dovoljno blesavog” nasljednika

Milijarder Elon Musk izjavio je u utorak da će se povući s mjesta izvršnog direktora Twittera kada pronađe zamjenu, ali će i dalje voditi neke ključne odjele platforme društvenih medija.

“Daću ostavku na mesto generalnog direktora čim pronađem nekog ko je dovoljno blesav da preuzme posao! Nakon toga ću samo voditi timove za softver i servere”, napisao je Musk na Twitteru.

Kako navodi Reuters, Muskovo preuzimanje Twittera u oktobru za 44 milijarde dolara obilježeno je haosom i kontroverzama.

Ovo je prvi put da je Musk spomenuo da se povlači s mjesta šefa platforme nakon što su korisnici Twittera glasali za njegovu ostavku u anketi koju je milijarder pokrenuo u nedjelju navečer.

U anketi je 57,5% od oko 17,5 miliona ljudi glasalo “za”. Musk je u nedjelju rekao da će se pridržavati rezultata. Nije naveo vremenski okvir kada će se povući, a nijedan nasljednik nije imenovan.

Rezultati ankete zaokružili su burnu sedmicu koja je uključivala promjene Twitterove politike privatnosti i suspenziju, te zatim vraćanje naloga novinara što je izazvalo osudu novinskih organizacija, zagovaračkih grupa i zvaničnika širom Evrope.