Na ivici kolapsa: Nema ko u sinoćnjoj raspravi u EP-u nije bio zabrinut za eskalaciju sukoba u BiH, evo šta je rečeno…

BiH je ponovo na ivici kolapsa, jer Milorad Dodik, član državnog Predsjedništva, vuče poteze koji vode njenom razbijanju i obnavljanju sukoba, kazao je Pedro Markes, poslanik portugalskog Progresivnog saveza socijalista i demokrata

Prijetnja teritorijalnom integritetu BiH ne ugrožava samo mir u ovoj zemlji, već i u cijelom regionu, izjavio je sinoć u raspravi u Evropskom parlamentu (EP) Mihael Galer, poslanik njemačkih hrišćanskih demokrata – piše Radio Slobodna Evropa.
Dodik vuče poteze ka obnavljanju sukoba

BiH je ponovo na ivici kolapsa, jer Milorad Dodik, član državnog Predsjedništva, vuče poteze koji vode njenom razbijanju i obnavljanju sukoba, kazao je Pedro Markes, poslanik portugalskog Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

– Orban (Viktor) i Janša (Janez) ne pomažu i igraju se vatrom – posjećuju ga dajući mu podršku – ističe Markes.

Prema njegovim riječima, EU treba da uvede sankcije Dodiku da bi spriječila sukobe i rat.

Sunčana Glavak iz Hrvatske demokratske zajednice je rekla da je retorika zabrinjavajuća i vraća BiH u 1990-te što može ugroziti cijeli region.

– EU je zabrinuta zbog situacije u BiH, žali zbog dugotrajne krize i osuđuje blokadu institucija – poručio je slovenački ministar vanjskih poslova Anže Logar.

Smatra da političari trebaju izbjegavati retoriku ili mjere koje podstiču tenzije i umjesto toga se posvetiti pomirenju.

– Revizionizam, negiranje genocida i podrška ratnim zločincima protivni su vrijednostima EU – jasan je Logar.

Z. Balkan treba da ostane stabilan

Šef slovenačke diplomatije naglašava da Zapadni Balkan treba da ostane stabilan, što je prioritet EU.

Pozvao je na odbacivanje provokativnih poteza, uključujući i dovođenje u pitanje njenog teritorijalnog integriteta, dodajući da je nužno prevazilaženje političkog ćorsokaka kako bi se zemlja fokusirala na reforme na putu ka EU.

Logar je istakao da evropske institucije očekuju da sljedeći izbori u BiH budu održani u skladu sa standardima OSCE-a, te shodno tome, da provede ustavne i zakonske reforme. Izrazio je žaljenje što nije provedena odluka Evropskog suda u slučaju “Sejdić – Finci” i zatražio da se to učini.

I potpredsjednik Evropske komisije (EK) Valdis Dombrovskis izrazio je zabrinutost zbog situacije u BiH. Ističe da BiH ima jasnu evropsku perspektivu kao jedinstvena zemlja i da je EU tome posvećena.

Izrazio je nadu da će lideri u BiH zajedno raditi na 14 tačaka koje je predložila EK, što je uslov za podršku Brisela.

Međutim, produžena kriza onemogućava napredovanje BiH na putu ka EU.

– Sve političke partije treba da se vrate u institucije. Građani su zabrinuti zbog neaktivnosti njihovh lidera u reformama i sveopšte korupcije – rekao je Dombrovskis.

Dodikova opasna igra

Poslanik iz Bugarske Ilhan Kjučjuk je kazao da je ovo najveća egzistencijalna prijetnja postratnom uređenju BiH, dodajući da će biti katastrofalno po euroatlantsku zajednicu ukoliko se dozvoli srpski separatizam.

– Dodik stalno poziva na nezavisnost RS podrivajući BiH, institirajući čak i na formiranju svoje armije, što može destabilizovati cijeli Balkan – ocjenjuje Kjučjuk.

Slovenački poslanik Klemen Grošelj je istakao da je BiH u ćorsokaku zbog korumpiranih, nacionalističkih političara i da se ne može dozvoliti da ludilo nacionalizma ponovo uzme maha.

Prema njegovim riječima, Dodik igra opasnu igru dovodeći u pitanje suverenitet i integritet BiH.

Grošelj je pozvao na uvođenje sankcija kako bi se osigurali mir i reforme i da EU oko toga ne bi smjela da pravi kompromise.

Nekoliko evropskih poslanika je pozvalo na uvođenje sankcija Dodiku.

Poslanik iz Hrvatske Tonino Picula je ukazao da destabilizaciju BiH podržavaju Beograd, Budimpešta i Moskva, što ugrožava cijeli region.

Ugrožena i stabilnost EU

Sličan je i stav Romea Franca, poslanika njemačkih Zelenih, koji je istakao da nije toliko riječ o etničkom sukobu, već o geopolitičkom pitanju, jer Dodik uz podršku Beograda i Moskve ugrožava ne samo region, već i stabilnost EU.

– Mi to ne smijemo da dozvolimo. Treba da prestanemo da pregovaramo s etnonacionalistima i pravimo kompromise. Teritorijalni integritet BiH ne smije da se dovede u pitanje – naglašava Franc.

Karlo Besler iz Hrvatske demokratske zajednice ističe da je BiH paralizovana, jer je na jednoj strani separatizam, a na drugoj unitarizam.

Tomislav Sokol iz iste stranke je dodao da je ponašanje Dodika problematično, ali, kako je istakao, “hegemonističko ponašanje ugrožava Hrvate, kojima su uskraćena prava da biraju svog predstavnika”. Stoga je, dodaje, nužna izborna reforma.

Tjeri Mariani, nezavisni poslanik iz Francuske, pak, smatra da je situacija u BiH posljedica neuspjeha EU, te da je ona poniženi akter.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik smatra da nije riječ samo o regionalnom problemu, jer je BiH bila evropski problem 1990-ih.

Međutim, sama činjenica da se rasprava u Evropskom parlamentu odvija u kasnim večernjim satima pokazuje odnos međunarodnih institucija prema BiH.

– To je sada simptom naše neefikasnosti na Zapadnom Balkanu – poručio je Bilčik.