Nakon što je Mercator Hrvatska pripojen Konzumu, šta će biti u BiH? Špekulira se o prodaji…

Potkraj prošle godine Mercatorova hrvatska podružnica Mercator – H pripojena je Konzumu s kojim je sve više povezana, piše današnji Dnevnik pozivajući se na izvještaj hrvatskog sudskog registra.

Prema neslužbenim podacima, vrijednost posla je oko 140 miliona eura, pri čemu bi se za taj iznos trebale umanjiti finansijske obaveze Mercatora prema Fortenovi, koja je lani refinansirala Mercatorove kredite kod 55 banaka povjerilaca u iznosu od gotovo pola milijarde eura.

Mercator – H, koji je registriran za djelatnost iznajmljivanja i upravljanja vlastitim ili iznajmljenim nekretninama, u 2021. ostvario je 26 miliona eura prometa, što je 1,7 miliona eura više nego godinu prije.

Nakon gubitka u 2020. Mercator – H lani je ostvario neto dobit od 1,12 miliona eura, prenosi današnji Dnevnik i dalje špekulira o mogućoj prodaji bosanskohercegovačke i srpske kompanije ili još većoj “kontroli” od strane matične Fortenove i (njenog) hrvatskog Konzuma.

Prema Dnevniku, zajednička nabava već se odvija s 36 velikih dobavljača, što je sasvim prirodno jer se radi o zajedničkoj trgovačkoj tvrtki.

Nakon zajedničke nabave mnogih proizvoda, može se očekivati ​​integracija i ostalih poslovnih funkcija, prenosi Indikator.