Napravljena prva tableta protiv korone: Ovo će spasiti hiljade života širom svijeta

Proizvođač lijkova Merck saopćio je u petak da će tražiti odobrenje za prvu tabletu namjenjenu borbi protiv koronavirusa, nakon što je lijek, poznat kao molnupiravir, u kliničkom ispitivanju pokazao da može da preoplovi rizik od hospitalizacije ili smrti kada se daje visokorizičnim osobama u ranoj fazi infekcije.

Tretman bi mogao postati prvi u talasu antivirusnih tabletu, za koje stručnjaci kažu da mogu da predstavljaju novo, moćno oružje u pokušajima da se savlada koronavirus.

„Mislim da će se to značiti hiljade spašenih života širom svijeta, pa i u ovoj zemlji“, rekao je dr. Robert Shafer, specijalista za zarazne bolesti i stručnjak za antivirusnu terapiju na Univerzitetu Stenford, piše New York Times.

Rezultati studije o dvije druge antivirusne pilule u kasnoj fazi očekuju se u narednih nekoliko mjeseci.
Lijek Merck, koji je dizajniran da spriječi umnožavanje koronavirusa, trebalo bi da se uzima kao četiri kapsule dva puta dnevno tokom pet dana.
Merck je rekao da je nezavisni odbor stručnjaka koji nadzire podatke studije preporučio da se njegovo ispitivanje prekine ranije jer je korisnost lijeka za zdravlje pacijenata zadovoljila kriterijume. Kompanija je saopćila da se Uprava za hranu i lijekove složila sa tom odlukom.
Za potrebe istraživanja, posmatrači su pratili podatke do početka augusta, kada je u studiju bilo uključeno 775 volontera u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Za dobrovoljce koji su primili lijek, rizik od hospitalizacije ili smrti pao je za 50 posto, bez ikakvih nuspojava, u poređenju sa onima koji su primali placebo pilule.

Sedam procenata dobrovoljaca u grupi koja je primila lijek bilo je hospitalizovano, ali nijedan smrtni ishod nije zabilježen, za razliku od osam srtnih slučajeva u grupi koja je primala placebo.
Efikasnost Merck pilule bila je niža od efikasnosti liječenja monoklonskim antitijelima, koja oponašaju antitijela koja imunološki sistem prirodno stvara u borbi protiv virusa. Ovi lijekovi su nedavno bili u velikoj potražnji, ali su skupi, obično se daju intravenozno i pokazali su se glomaznim i radno intenzivnim za bolnice i klinike. Studije su pokazale da smanjuju hospitalizacije i smrtnost 70 do 85 posto kod sličnih visokorizičnih pacijenata sa covidom. Ipak, Angela Rasmusen, virolog i naučnik, rekla je da bi antivirusne tablete mogle imati veći uticaj zahvaljujući primjeni kod većeg broja ljudi.

Savezna vlada Sjedinjenih Država je unaprijed naručila 1,7 miliona Merckovog lijeka, po cijeni od oko 700 dolara po pacijentu. To je otprilike jedna trećina trenutne cijene liječenja monoklonskim antitijelima.