Neprobojna’ EU granica: U Hrvatsku možete ući kroz trgovinu, evo kako

I dok na jednom dijelu granice s BiH policajci bjesomučno batinaju ilegalne migrante i ne dopuštaju ulazak “u Europsku uniju” nikome bez urednih isprava i jasnih namjera, na drugom, tu kod Metkovića, u BiH i nazad možete kad vam se prohtije

Odmah do graničnog prijelaza u Metkoviću, gdje naoružani policajci kontroliraju ulaz i izlaz iz zemlje članice Europske unije, granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine prelazi se bez ikakve kontrole. I to ne kroz šiblje, šumu i neprohodne putove, nego, jednostavno, prelaskom metkovske ulice Marka Marulića.
I već ste u Bosni i Hercegovini, pred povećim objektom, u čijem je prizemlju zapušteni poslovni prostor. Ako vam je taj komadić Bosne i Hercegovine premalen, potražite stražnja, automatska, klizna vrata objekta na kojima nema nikakvih oznaka, piše Index.hr. Uđete, prođete malim hodnikom i za čas ste pred perilicama rublja označenim cijenama u konvertibilnim markama.

U prodajnom ste centru Dalmata JuraShop. Nakon što razgledate odjel bijele tehnike, policu s CD-ovima, blagajne supermarketa i virnete kroz staklo kafića, već za manje od minutu možete izaći na druga vrata – ona koja se nalaze iza hrvatskog graničnog prijelaza, a u Bosni i Hercegovini. Kad izađete kroz njih, pred vama je oveće parkiralište.

S desne strane je plavi krov graničnog prijelaza, koji ste uspješno izbjegli. S lijeve strane ćete vidjeti tablu dobrodošlice s grbom Bosne i Hercegovine. Dalje možete kamo hoćete. Slobodni ste. Možete do Sarajeva, Mostara ili Čapljine, sasvim je svejedno. Niko vas neće zaustaviti.

Novinari Indexa.hr su se zaputili do prve ljekarne i kupili kapi za nos. ”Šetali smo ulicom nadajući se da će nas netko primijetiti i zaustaviti. Prolazile su školarke na biciklima, djedovi u starijim autima bh. tablica, žene u lovu na akcije i popuste lokalnih butika, ali graničnog policajca nismo sreli”, navode novinari Indexa.

Pritom valja naglasiti da ne živimo u pograničnoj zoni, nemamo nikakve posebne isprave ni propusnice koje bi nam omogućavale da se ovako, bez ikakve kontrole, šećemo iz jedne zemlje u drugu, piše Index.hr.

I dok na jednom dijelu granice s BiH policajci bjesomučno batinaju ilegalne migrante i ne dopuštaju ulazak “u Europsku uniju” nikome bez urednih isprava i jasnih namjera, na drugom, tu kod Metkovića, u BiH i nazad možete kad vam se prohtije. Jedini je uvjet da granicu ovdje prelazite pješice – s automobilom kroz centar, naravno, ne možete.