Nervozni Dodik uputio bijesnu poruku ambasadoru Murphyju: Čitavo reagovanje bazirano na “samo” jednoj neistini

Predsjednik RS-a Milorad Dodik nikada ne propušta priliku da pokaže svoju bahatost. Međutim, njegove poruke u posljednje vrijeme sve vioše odražavaju bijes i nervozu, nego bahatost. takav dojam ostavlja i njegova posljednja poruka koju je uputio američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyju.

Dodikovu poruku prenosimo u cijelosti.

– Gledam i slušam onog prepotentnog ambasadora Marfija i pitam se kako jednu ozbiljnu zemlju može da “predstavlja” jedan spekulant i čovjek koji govori neistine.

Sjećam ga se još iz vremena kad je bio uporni potrčko svojih ranijih šefova.

Danas pokušava da glumi nekoga velikog i misli da i dalje živi u vremenu kada je karijeru gradio servilnim podaništvom. Nije primijetio da se vrijeme promijenilo i da je i on nakupio više godina.

Gospodine Marfi, ne postoji vlada BiH. Zašto lažete kada Savjet ministara BiH nazivate vladom? BiH nema vladu i Vi svojom lažnom tvrdnjom hoćete tako nešto da uspostavite. Ali to se ne tiče Vas. To je riješio Ustav BiH.

Kad se već nepotrebno miješate u unutrašnje stvari BiH, onda bar poštujte njen Usatav.

Očigledno, to za Vas ne postoji. Imate svoju lažnu agendu i hoćete svoj lažni pristup da pretvorite u pravila.

Volite kad držite predavanja drugima. Samo ovakva BiH može da bude Vaše utočište, inače da je iole ozbiljna zemlja, davno bi Vam dala do znanja da ste pretjerali i da je najbolje da Vaše pregalaštvo nastavite tamo odakle ste došli.

Ko ste uopšte Vi da govorite o imovini i još da to tumačite. Pitanje imovine je riješio Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Samo spekulanti kao Vi mogli su da kreiraju da to može biti predmet visokog predstavnika, a i sami znate da to nije, jer je Vaša zemlja garant Dejtonskog sporazuma.

Nije li apsurd da upravo Vi pričate o državnoj imovini, a dolazite iz zemlje u kojoj imovina pripada saveznim držama, njih 50, a i zemljište distrikta Vašington, gdje je sjedište državnih institucija, ustupljeno je sporazumom saveznih država koje graniče s njim. I da li je i to laž, kao što vi lažete da BiH ima imovinu.

U Dejtonskom sporazumu jasno piše, slovom, a ne nekakvim duhom koji vi namećete, da je imovina vlasništvo Republike Srpske i Federacije BiH. I to se neće promijeniti bez obzira na to šta Vi sa svojim lažnim visokim predstavnikom i stranim sudijama u Ustavnom sudu pokušali uraditi.

Vidim, opet pričate i o korupciji. Pokišavate nama izabranim političarima da držite lekcije o tome, a Vaša vlada ovdje ubaci 80 miliona dolara raznim protuvama koje zovete nevladinim organizacijama da šire Vaše vrijednosti, a koje nisu u interesu ovog naroda.

I to ne nazivate korupcijom i za Vas je normalno da otvoreno finansirate razne podanike koji onda lažu, izmišljaju priče o kriminalu ovdje. Zašto ne objavite javno imena tih kojima su ta sredstva uplaćena pa da se može provjeriti da li su oporezovana. Budite sigurni da ćemo mi to ovdje provjeriti.

Upoznao sam mnoge američke ambasadore koji su bili ovdje. Svi su oni bivši, kao što ćete i Vi biti bivši.

Ukoliko odlučite da mi odgovorite, imaću još mnogo toga da Vam kažem.

Nemojte ovo smatrati novogodišnjom čestitkom, jer Vama neću ništa čestitati, poručio je Dodik.

Međutim, u ovoj nenovogodišnjoj nečestici Dodiku se “potkrala” jedna greška. Naime, svako ko pročita tekst Dejtonskog sporazuma sa aneksima nigdje neće naći rečenicu da imovina pripada entitetima. Toga naprosto nema, a svoje tvrdnje vlasti, a što ne reći i opozicija, u RS-u bazira na odredbi koja kaže da sve što nije striktno navedeno kao ovlaštenje države, spada u nadležnost entiteta. Međutim, brojna su pitanja koja se mogu tumačiti na različite načine, ali u Dejtonskom sporazumu precizno stoji da je visoki predstavnik vrhovni tumač Mirovnog sporazuma. Citiriajući saopćenje ambasade SAD-a u BiH, dodali bismo: “Sviđalo se to nekome ili ne”.