Novalić: Cijena struje će poskupjeti, ali neće svima. Mi imamo puno nezaposlenih, a nemamo radnika

Još uvijek aktuelni premijer FBiH Fadil Novalić kazao je sinoć da je cijena struje preniska i da će morati poskupjeti.

On je na televiziji Hayat ‘obavijestio’ građane da struju sad plaćaju puno jeftinije nego što bi trebali.

“Obavještavam građane da je naša cijena struje gotovo dvostruko manja od proizvodne cijene. Proizvodna je 54, a mi je građanima prodajemo za 32. U tom smislu nekih 200, 300 pa i 400 miliona godišnje potpomažemo građane kroz jeftiniju struju.

Ako želimo trajno imati struju, morat će biti skuplja. Ona je tržišna kategorija. Ali nikad nećemo pasti u zamku da je poskupimo svima. Naime, u principu će je u nekom periodu neka Vlada poskupiti svima, ali je vratiti onome koji ne može platiti. U budućnosti će ova cijena struje ostati za građane koji troše do nekog prosjeka. Njima neće poskupiti struja. A onima koji troše preko prosjeka, oni koji se griju na struju, koji npr imaju restorane… oni će morati plaćati skuplje”, pojasnio je Novalić.

Novalić je govorio i o tome kako smanjiti broj nezaposlenih. On podcrtava da samo rast ekonomije smanjuje nezaposlenost, ali mi uvijek imamo neki poremećaj.

“Imamo poremećaj da imamo 280.000 nezaposlenih, a da nemamo radne snage. Imamo ponudu radne snage, koja nema tražnju na tržištu. To su struke koje ne usisava društvo. Pitanje naše nezaposlenosti postalo je zapravo obrnuto pitanje, nedostatka radne snage. Ali i za jedno i drugo je dobro da ekonomija raste. Ne raste zbog rasta cijena, nego realni BDP raste”, smatra Novalić.