Novalić žestoko isprozivao američkog ambasadora zbog izjava koje je dao u intervjuu za Klix.ba

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić oštro je reagovao na izjave koje je ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy dao u intervjuu za Klix.ba, a koje se odnose na kritike Vlade FBiH, koju je Murphy u jednom dijelu nazvao “nepostojećom”, referirajući se na to da radi u tehničkom mandatu.

Novalić je reagovao na svom zvaničnom Facebook nalogu rekavši da je “nepostojeća Vlada danas Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavila do sada najveći Budžet Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6,7 milijardi KM”.
Novalićev istup je, slobodno možemo reći, nepromišljen, ako se uzme u obzir da Murphy u intervjuu nigdje nije prozivao njega, nego je govorio općenito o čitavom sazivu Vlade FBiH. No, očito se premijer Federacije BiH osjetio “najprozvanijim”, pa je vjerovatno on jedini odlučio reagovati.

“Uz svo uvažavanje i zahvalnost na neprocjenjivo važnoj ulozi i podršci Sjedinjenih Američkih država, koje su bile i ostale među najvećim prijateljima Bosne i Hercegovine, a koje podržavaju suverenitet i teritorijalni integrititet naše države, ne mogu da ne izrazim iznenađenje zbog pojedinih izjava ambasadora SAD-a iznesene jučer u jednom intervjuu”, započeo je svoju reakciju Novalić.

Potom se osvrnuo na ono, što mu je konkretno zasmetalo u Murphyjevim izjavama.

“Kao prvo, izjave tipa ‘mi smo u procesu formiranja vlasti nakon izbora…’, te „da bismo imali državnu vlast formiranu već početkom naredne godine..’ nedvosmisleno upućuju na Vašu umješanost u izborni i post-izborni proces u našoj zemlji na način koji nije primjeren stranom diplomati”, dodao je Novalić.

Potom je od američkog ambasadora zatražio dodatna pojašnjenja, kako naglašava “da bi se izbjegla bilo kakva pogrešna tumačenja”.

“Cijenim da biste trebali pojasniti našoj javnosti da li su izjave koje ste dali zvanični stav Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, u što sumnjam, s obzirom da mnogi izvori u SAD navode da je vaša zemlja ‘žrtva’ ozbiljne umješanosti treće strane, Rusije, tj. Putina u izbore u vašoj zemlji. Na isto upućuje Vaša izjava da ‘govorimo o potencijalnoj federalnoj vladi, a nismo je imali osam godina..’. Uvjeren sam da je naša javnost iznenađena nepoznavanjem osnovnih činjenica o zemlji vaše službe, jer je svima poznato da federalna vlada postoji i radi punih osam godina u skladu sa važećim zakonskim propisima naše zemlje”, naglašava Novalić . Nova Vlada Federacije BiH nakon izbora 2018. nije formirana samo zbog blokada HDZ, što oni nisu nikad ni krili, javno uvjetujući formiranje vlade promjenama Izbornog zakona BiH.

Podrtao je da to ne znači da vlade nije bilo.

“Naprotiv, ta ‘nepostojeća’ vlada je, između ostalog, podstakla industrijski rast, povećala zaposlenost, više puta povećala penzije, provela složene reforme, stabilizirala i višestruko povećala budžet, kojeg ove godine “nepostojeća” vlada predlaže u rekordnom iznosu od 6,7 milijardi KM. Podsjetit ću da je ova Vlada izabrana 2015. na osnovu rezultata izbora, i da se sastav Vlade Federacije da je izabrana 2018. ne bi značajnije promijenio, opet na osnovu rezultata izbora, ali ostaje činjenica da je HDZ to blokirao. Da li je to ‘nažalost’ ili nije, pokazali su i ovi izbori, odnosno sastav Doma naroda i većina koju je SDA opet dobila”, podcrtao je Novalić.

Podsjetio je na, kako kaže, “rasulo koje nam je ostavila prethodna Vlada, a u kojoj su bile upravo preteče današnjih jedanaestorki, osmorki, trojki i ogromne dugove koje smo zatekli u budžetu”.
“Ova Vlada, od kako sam ja premijer, ne da je ‘zakrpila rupe’ sve rupe koje je prethodna Vlada stvorila, nego nikad nije bila u minusu iako smo se suočavali s velikim problemima koje su donijeli, prvo pandemija koronovirusa, a onda i ruska agresija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište u cijelom svijetu dovodeći do ekonomske i energetske krize s kojom se suočavaju i građani Evrope. Ali i pored svih problema i pomoći koju smo pružali privredi, kantonima, i našim institucijama, kako bi se mogli bolje nositi s krizom, nisam nikad dozvolio da kasne penzije kao ni bilo koja druga socijalna davanja”, podcrtao je premijer FBiH.

Istovremeno, istakao je Novalić, uspjeli su i investirali u brojne projekte zbog čega su čak i mediji, koji mu “nikad nisu bili naklonjeni”, ovo ljeto pisali kako Federacija postaje veliko gradilište.

“Nikad nigdje niste mogli pročitati da ova Vlada nema sredstava za ispunjavanje svojih obaveza, ili da pomogne svojim građanima, ili da se ova vlada zadužuje, ili da prodajemo naše obveznice da bismo isplatili plate nekome… Za sve što govorim postoje egzaktni pokazatelji. Nikad se nisam bavio politikanstvom, niti spinovanjima, ja sam inženjer koji se vodi matematikom i rezultatima”, zaključuje Novalić.