Odobren lijek za Alzheimerovu bolest, pogledajte koliko košta

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u petak je odobrila lijek lekanemab za Alzheimerovu bolest za pacijente u najranijim stadijima bolesti koji su razvili japanska farmaceutska kompanija Eisai i američki Biogen.

Lijek, koji će se prodavati pod imenom Leqembi, pripada klasi tretmana koji imaju za cilj usporiti napredovanje neurodegenerativne bolesti uklanjanjem ljepljivih nakupina toksičnog proteina beta amiloida iz mozga.

Gotovo svi prethodni eksperimentalni lijekovi koji su koristili taj pristup nisu bili uspješni.

“Današnje vijesti su nevjerovatno važne. Godine istraživanja nedvojbeno najsloženije bolesti s kojom se ljudi suočavaju isplate se i daju nam nadu da možemo ne samo liječiti Alzheimerovu bolest nego je i spriječiti”, rekao je glavni naučni direktor Fondacije za otkrivanje lijekova za Alzheimerovu bolest dr. Howard Fillit.

Eisai je objavio da će lijek biti lansiran po godišnjoj cijeni od 26.500 dolara.

Japanska kompanija je rekla da također planira podnijeti zahtjev za odobrenjem lijeka Leqembi u Japanu i Evropskoj uniji do kraja poslovne godine 31. marta.

Eisai je procijenio da će broj pacijenata u SAD-u koji ispunjavaju ualove za lijek doseći oko 100.000 u roku od tri godine, postepeno se povećavajući tokom srednjeg i dužeg perioda.