Ogrešević: Nećemo u vlast zbog Dodika

Predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES) Nermin Ogrešević izjavio je da ta stranka neće učestvovati u vlasti u kojoj predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i prije formiranja Savjeta ministara BiH krši Sporazum o smjernicama, načelima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti koji je potpisao sa Nerminom Nikšićem u ime osmorke i s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a.

Podsjećamo osmorku čine Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

U saopštenjuu ove stranke ističe se da su NES i Stranka za BiH pratili i razmatrali niz odluka koje je inicirao Dodik, kao i njegove izjave i najave kojima negira nadležnosti države BiH i postojanje Ustavnog suda BiH.

Kako daodaju za navedene političke subjekte neprihvatljivo je i da Dodik namjerava u Savjet ministara BiH imenovati “Denisa Šulića Bošnjaka po Dodikovoj mjeri” čime bi, prema njihovoj ocjeni, uprkos zakonskim odredbama koje bi to trebale onemogućiti, Dodik ipak dobio nadmoć odlučivanja u Savjetu ministara BiH.

“Osuđujemo odluku većine u Narodnoj skupštini RS, a kojom dirigira Dodik, da usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je pri ranijem pokušaju stupanja na snagu, Ustavni sud BiH u septembru prošle godine stavio van snage. Lično smatram da je na ovaj način, a i s Dodikovom izjavom da državna imovina pripada entitetima, Dodik sam sebe eliminisao iz daljeg učešća u procesu formiranju državne vlasti”, naglašava Ogrešević i dodaju da nema daljih pregovora s onima čija retorika i ponašanje predstavljaju direktan udar na državu i institucije BiH.

Ističe da su Sporazum potpisali isključivo u skladu s odredbama Ustava i zakonima BiH i da od svih potpisnika tog dokumenta očekuju da se tako i ponašaju ukoliko žele biti njihovi partneri u vlasti.

“U ovakvim okolnostima, mi ne smijemo i ne možemo biti ‘slijepi i gluhi’ na te činjenice i ne možemo preći preko toga kao da se ništa ne dešava”, podvlačio on i poziva stranke osmorke na hitno zauzimanje stava o ovom pitanju, ističući da će dalje učešće ove stranke u pregovorima oko formiranja vlasti zavisiti o odnosu osmorke prema ponašanju Milorada Dodika.