Osigurana lica ZZOZDK koja se liječe u Kantonalnoj bolnici Zenica ne mogu refundirati troškove za lijek Revolade

Redakciji Faktora u proteklom periodu obratilo se nekoliko građana, zdravstvenih osiguranika iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) koji su ispričali kroz kakvu agoniju prolaze u nastojanju da od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK refundiraju novac koji su dali za kupovinu skupog lijeka Revolade od 50 mg.

– Pacijenti sa trombocitopenijom (bolest koja se manifestuje smanjenim broj trombocita u perifernoj krvi), prilikom liječenja u Zenici, u nekom trenutku dobiju preporuku da se liječe lijekom Revolade 50 mg, kojeg je teško naći u BiH i čija samo jedna kutija košta najmanje 2.000 KM. Kada sam kontaktirao ZZOZDK rečeno mi je da su vršili refundaciju tog lijeka, ali da to ne mogu uraditi ako se pacijent liječi u Kantonalnoj bolnici Zenica, nego samo ako je hospitaliziran u Sarajevu. Na pitanje zašto je to tako, odgovorili su zato što Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ima taj lijek na bolničkoj listi lijekova, a bolnica u Zenici nema. Čim KCUS zatraži nabavku tog lijeka od ZZO ZDK oni to odobre sve skupa s novcem koji je potreban. Suluda je činjenica da jedan kantonalni zavod može odobriti kupovinu lijeka samo ako ste hospitalizirani u drugom kantonu. Sada bih trebao pisati zahtjev da člana porodice prebacim u Sarajevo, pritom da plate prijevoz i ležanje u KCUS-u za vrijeme liječenja, što košta vjerovatno barem kao pola ili cijela jedna kutija lijeka. Dakle, prave se besmisleni troškovi zbog gluposti administracije u FBiH, a sve na štetu pacijenata – ispričao je svoj slučaj jedan od građana koji se javio.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK je potvrđeno Faktoru da “osigurana lica ZZOZDK koja se liječe u Kantonalnoj bolnici Zenica, ne mogu refundirati troškove za lijek Revolade, ali ni za druge lijekove koji se ne nalaze na Federalnoj bolničkoj listi lijekova, a koja je obavezujuća za sve kantone saglasno članu 5. stav 2. Zakona o lijekovima, niti na Listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije BiH”.

– Osigurana lica ZZOZDK, koja se iz Kantonalne bolnice Zenica, od strane komisije za liječenje van kantona, upute u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na dalje liječenje, također ne mogu na lični zahtjev refundirati troškove za lijek Revolade. Ukoliko se osigurano lice nalazi na bolničkom liječenju u KCUS-u, s obzirom da se lijek nalazi na Bolničkoj listi lijekova tog zdravstvenog centra, Zavod zdravstvenog osiguranja finansira troškove pomenutog lijeka – odgovor je koji su dobili iz ZZOZDK, a kojeg potpisuje dr. Alma Alić, pomoćnica direktora za zdravstvenu zaštitu.

Vezani članci

Amra Babić nositeljica liste “Narod i Pravda” za skupštinu ZDK

VISOKOIN.COM

ZENICA BNP u četvrtak i petak premijerno izvodi predstavu “Ugasimo svjetlo”

Visokoin.com

Raste broj hospitalizovanih u ZDK, sve više zaraženog medicinskog osoblja

VISOKOIN.COM

Više od četiri sata trajao uviđaj zbog smrti 64-godišnjaka

VISOKOIN.COM

Kako štedi ZZO ZDK: Ko preživi covid, dobiće refundaciju lijekova

VISOKOIN.COM

Rudari iz Zenice i Breze odložili lopate

VISOKOIN.COM