Ove namirnice vraćaju srebru sjaj

Iako je srebro danas znatno niže vrijednosti od zlata, ono još uvijek nalazi posebno mjesto u izradi nakita i raznih stvari po kući zbog svoje nenametljive i lijepe boje.

Nažalost, srebro vremenom izgubi sjaj. Donosimo vam nekoliko savjeta kako ga očistiti.

Najjednostavniji način je očistiti srebrninu blagim deterdžentom za pranje veša i mješavinom alkohola i pudera, a kako biste u samom startu spriječili da ono potamni, držite srebro u zatvorenoj plastičnoj vrećici kada ga ne koristite.

Najčešći način čišćenja srebra je pepelom od cigareta. Pomiješajte pepeo sa limunovim sokom ili vodom te tako dobijenom tečnošću istrljajte srebro. Pepeo cigarete je uspješno sredstvo zbog svog hemijskog sastava koji mu daje lagano abrazivno djelovanje.

Veoma uspješna metoda čišćenja srebra je ona uz pomoć sode bikarbone. Soda bikarbona se može koristiti sama na način da se njome, bez dodavanja vode, istrlja srebrni predmet.

Sirće, takođe, može poslužiti u čišćenju srebra. Dovoljno je samo umočiti srebro u tečnost te ga čistiti četkicom za zube dvadesetak minuta. Nakon toga se srebro opere u toploj vodi te ispolira.

Velik broj ljudi koristi pastu za zube kao sredstvo za čišćenje srebra. Ona se nanese na četkicu kojom se srebro pere na sličan način kao i zubi. Nakon što ste završili s time operite srebro u hladnoj vodi, obrišite i posušite.

Srebrni nakit može pocrniti, a tamne mrlje najlakše briše kečap. Dovoljno je nakit uroniti u kečap na nekoliko minuta ili ga ispolirati četkicom za zube umočenom u njega. Nakon toga treba ga isprati u vodi i obrisati krpom.