Penzioneri iz 12 općina ZDK-a danas u Zenici na protestu

Predstavnici penzionerskih udruženja iz 12 općina sa područja Zeničko-dobojskog kantona danas će protestovati na centralnom gradskom trgu u Zenici. Traže povećanje penzija za 10 posto da bi u narednu godinu ušli sa većom startnom osnovicom, bolju zdravstvenu i socijalnu zaštitu, uključujući i jedinstvenu esencijalnu listu lijekova u Federaciji.
Od parlamentaraca u FBiH traže i da usvajanjem inicijativa prestanu mijenjati aktuelni Zakon o PIO-u u korist određenih kategorija penzionera i tako devastirati penzioni fond.

“Saznali smo da se ponovo radi o populaciji penzionera Oružanih snaga, oni su već privilegovani, od 5 najboljih godina njima se uzima 75% za penziju. Ne ide nam u glavu, sutra je vanredna sjednica Federalnog parlamenta, da se na vanrednoj sjednici Federalnog parlamenta donose izmjene i dopune Zakona. Molimo vas, nemojte ni u kom slučaju da te iste kategorije dobivaju ponovo druge povoljnije kategorije inače sve ćemo premjestiti pred Parlament i nećemo ići ispred Parlamenta dok se to ne poništi”, kazao je Mustafa Trakić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera ZDK-a.