Počela sahrana bivšem Benediktu XVI

Počela je sahrana bivšem papi Benediktu XVI na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, na kojoj će papa Franja predvoditi obred tokom koga će se čitati na njemačkom, italijanskom, arapskom, portugalskom i francuskom jeziku.

“Sahrani prisustvuje više od 60.000 ljudi”, prenosi BBC.

Pred kraj službe, papa Franja će poškropiti kovčeg svetom vodom, zapaliti tamjan, a izgovoriće “Završnu pohvalu i rastanak”, moleći Boga da “utješi Crkvu”.

Predviđeno je da na latinskom izgovori “Milosrdni oče, predajemo vašoj milosti papu emeritusa Benedikta, koga ste učinili nasljednikom Petrovim i pastirom Crkve, neustrašivim propovjednikom vaše riječi i vjernim služiteljem božanskih tajni”.

“Skoro 200.000 ljudi odalo je, uoči sahrane, poštu bivšem papi Benediktu Šesnaestom, čije je tijelo bilo izloženo u kovčegu u Vatikanu”, saopštio je ranije Vatikan.

Bivši papa preminuo je u novogodišnjoj noći u 95. godini, skoro deceniju nakon što je podnio ostavku 2013. zbog narušenog zdravlja.

Pošto Benedikt više nije bio na čelu Vatikana kada je umro, prisustvuju samo zvanične delegacije iz Italije i Benediktove rodne Njemačke.

“Lideri drugih zemalja prisustvuju u nezvaničnoj formi – uključujući kralja Filipa od Belgije i kraljicu Leticiju od Španije, kao i lidere Poljske i Mađarske”, prenosi katolička novinska agencija.

Papa emeritus, prema njegovim posljednjim željama, bić položen u grobnicama ispod bazilike, gdje je sahranjeno više od 90 pontifeksa.

Prije nego što bude položen u kriptu, njegovo tijelo će biti zapečaćeno u kovčeg od cinka, koji će potom biti stavljen u drveni sanduk.

Dan nacionalne žalosti proglašen je u Portugalu, dok će se u Italiji vijoriti zastave na pola koplja na javnim zgradama širom zemlje.

Crkvena zvona zvnonila su u 10 časova u Njemačkoj u znak sjećanja na bivšeg papu rođenog u toj zemlji.