Podnesena krivična prijava protiv Stanivukovića, Zolaka, Trivić, Borenovića, Šarovića, Borenovića, Vukanovića, Begića, Radovića, Selaka, Nešića

Podnesena krivična prijava…
Porodice pacijenata iz Republike Srpske, koji se liječe od Kovida-19, podnijele su krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanovukovića, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, opozicionara i više NN lica, a terete ih da su “djelovali kao organizovana kriminalna grupa i pozivali na rušenje ustavnog uređenja”.

Prijava je podnesena i protiv Jelene Trivić, Branislava Borenovića, Mirka Šarovića, Milana Radovića, Ivana Begića, Nebojše Vukanovića, Nenada Nešića, Gorana Selaka i više NN lica jer su “počinili krivična djela iz Krivičnog zakona Republike Srpske”.

Kako je navedeno, na teret im se stavlja da su “zloupotrebljavajući poslove i dužnosti koje obavljaju pozivali na rušenje ustavnog uređenja Republike Srpske sa javnih skupova, nastupa, društvenih mreža, medija vršeći prinudu nad legalno izabranim prestavnicima ili nosiocima vlasti Republike Srpske da mimo volje i zakonskih odredaba napuste svoje pozicije odnosno dužnnosti”.

Između ostalog, terete ih za “svjesno lažno prijavljivanje i lažno prikazivanje činjeničnog stanja, te da su širenjem dezinformacija u javnom prostoru i jezikom mržnje izazvali paniku i strah kod stanovništva”.

Prijavu su podnijeli u svojstvu oštećenih, a u obrazloženju navode da je Stanivuković, počevši od 24. septembra, “zloupotrebljavajući službeni položaj gradonačelnika, koristeći sredstva javnog informisanja, medije, društvene mreže postrekivao na izvršenje krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.

“Stanivuković, Zolak, Trivić, Borenović, Begić, Šarović, Radović, Nešić, Selak i Vukanović su kao kriminalana organizovana grupa kojom je rukovodio i upravljao Stanivuković u periodu od septembra 2021. po predhodnom dogovoru vršili niz organizovanih i sihronizovanih radnji sa jasnim ciljem izazivanjanjem mržnje i nasilja prema određenim osobama”, piše u prijavi.

Dalje navode, da su to činili “da bi oni ili njima bliske osobe zauzeli poslove odnosno pozicije na kojima se nalaze lica koja su meta njihovog djelovanja”.

Kako su naveli, “Stanivuković je iznosio lažne navode sa jasnim ciljem da izazove nasilje i mržnju prema određenim osobama, te vršio prinudu da odustanu ili napuste posao, dužnosti koji rade ili obavljaju”.

Stanivukovića terete da je “iznosio neistinite podatke o radu UKC-a i direktora te ustanove Vlade Đajića, ministra zdravlja Alena Šeranića”.

Krivična prijava je naslovljena na Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Neformalna grupa navela je i to da će u roku od tri dana dostaviti podatke o licima i advokatima koji će ih zastupati pred nadležnim sudovima.