Poslodavci zatražili izmjene zakonske regulative: U BiH bez posla 400.000 ljudi, a uvozimo radnu snagu

Bosna i Hercegovina, prema posljednjim podacima, ima skoro 400.000 nezaposlenih, a poslodavci će, suočeni sa sve većim nedostatkom radnika, zatražiti od vlasti pojednostavljenje postupaka i procedura pri zapošljavanju stranaca.

U avgustu ove godine na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH bila je 392.551 osoba. Od ukupnog broja osoba koje traže posao, 226.537 njih ili 57,71 posto su žene.
Zahtjevi za uvođenje olakšica pri uvozu radne snage iz inozemstva zbog nedostatka domaće prije nekoliko mjeseci preneseni su ministrici civilnih poslova BiH te direktoru Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

– U BiH imamo problem s obrazovanjem radne snage za tržište. Kod nas se dešava isti problem kao i u Crnoj Gori. Dakle, roditelji su protiv toga da se djeca školuju za konobare ili recepcionare, ali su za to da budu tehničari za proizvodnju u fabrikama koje više ne postoje – kaže za „Avaz“ ekonomista Zoran Pavlović.
On navodi da u BiH praktično ne postoje škole koje obrazuju varioce, CNC operatere, zidare…

– Djeca neće da uče za zidara, a niko neće da im kaže da je to vrlo dobro plaćen posao. Situacija je zaista tužna. Naša djeca koja su završila fakultete su na birou. Imamo nesrazmjer obrazovnog sistema u odnosu na potrebe tržišta, ali i na stav roditelja – naglašava Pavlović.

Potrebe tržišta
On smatra kako je potrebno najprije precizno odrediti potrebe tržišta, a potom otvoriti kurseve za školovanje ili doškolovanje neophodnih kadrova.

– Činjenica je da djeca više neće ni da studiraju jer znaju da diplomu mogu kupiti, a posao naći po stranačkoj liniji ili „preko štele“. Sve to dovede do toga da imamo stotine hiljada nezaposlenih, ali i zahtjeve za uvoz radne snage. Danas je najlakše naći posao u stanogradnji, bilo ovdje ili u Njemačkoj. Druga najtraženija profesija su vozači, a mi ništa ne radimo da prekvalificiramo svoje nezaposlene – zaključuje Pavlović.

Hrvatski model
Prema prvim informacijama, u BiH bi se mogle preuzeti neke od dobrih praksi i pravila iz susjedne Hrvatske. Poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika, prije nego što zatraži dozvolu za boravak i rad, treba provjeriti ima li na domaćem tržištu traženih radnika. Taj posao, na zahtjev poslodavca, obavlja zavod za zapošljavanje, koji u roku od najviše 15 dana treba istražiti ima li u evidenciji nezaposlenih radnika koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih uputiti poslodavcu.