Prednovogodišnji spektakl Sarajevo Big Banda: Legendarni Indexi i njihova muzika još uvijek žive!

Najljepša potvrda značaja i kvaliteta grupe Indexi je činjenica da njihova muzika živi i dalje i prenosi se na mlade generacije.

Pokazao je to sinoćnji koncert u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, gdje je Sarajevo Big Band spektakularnim koncertom odao počast legendama sarajevske pop-rock scene.

U revijalnom jazz maniru, dvadesetočlani orkestar evocirao je deset pjesama iz bogatog opusa sarajevskog benda. Pod dirigentskom palicom i u aranžmanima maestra Ranka Rihtmana, jednog od najpoznatijih aranžera u regiji i nekadašnjeg člana, ovi evergreeni dobili su novo ruho.

Koncert je započeo kratkim prisjećanjem na revolucionarnu ulogu koju su Indexi odigrali u razvoju jugoslovenskog pop-rocka, a na scenu je tim povodom izašao Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača benda. Arnautalić je podsjetio na činjenicu da su 1965. Indexi bili među prvim bendovima koji su radili prepjeve pjesama na engleskom.

Kao vokalni solisti, uz Sarajevo Big Band nastupili su: Nermin Puškar, Marko Louis, Berna Balić, Davor Ebner, Dino Šaran, Ivica Šarić, Almas Smajlović, Branko Đurić – Đuro i Željka Katavić- Pilj.

Ovaj koncert ujedno je i najava albuma sa pjesmama Indexa, koji u izvođenju Sarajevo Big Banda treba biti objavljen uskoro. Osim pjesama Indexa, oduševljena publika imala je priliku čuti i nekoliko numera s prethodnog albuma Sarajevo Big Benda.

Takođe se radi o pjesmama koje priparaju sarajevsko opusu, pa smo tako čuli melodije Crvene jabuke, Elvisa J Kurtovicha i benda Letu Štuke, kojim povodom je na scenu izašao Dino Šaran. Ovaj spektakularni koncert dokazuje da je muzika jedan od najprepoznatljivijih brendova Sarajeva. Hvala Sarajevo Big Bendu što je to znao prikazati na tako izvrstan način.