PROMOVISANA MONOGRAFIJA “VISOKO I OKOLINA KROZ HISTORIJU II – OSMANSKI PERIOD”

U Kulturnom centru Altindag večeras je upriličena promocija monografije „Visoko i okolina kroz historiju II – Osmanski period“ u organizaciji JU „Zavičajni muzej“ Visoko. Promotori ovog kapitalnog djela bili su dr. Ramiza Smajić, dr. Aladin Husić i dr. emeritus Ibrahim Krzović, a prisutne je uime Gradske uprave pozdravio i gradonačelnik Mirza Ganić.

– Zadovoljstvo mi je što baš na ovaj veliki dan, Dan državnosti BiH, imamo priliku da prisustvujemo promociji ove izuzetno važne monografije. Meni je prvenstveno kao čovjeku, a onda i kao gradonačelniku posebno drago da sam imao priliku učestvovati u pripremama, da se uokviri i prezentuje jedna ovakva monografija, ali i što sam imao priliku odmah da reagujem, te osiguramo finansijska sredstva da bismo danas imali promociju ovako važnog djela. Danas je poseban dan, Dan državnosti, ali i dan kada je promovisana monografija koju ćemo moći da poklonimo našim prijateljima koji nam dolaze u Visoko, a i zbog svih nas kako bismo mogli da znamo šta je i kako nekada bilo, da čuvamo ono što je dobro i svjedočimo historiji našeg Visokog. – kazao je u obraćanju gradonačelnik Ganić.

Promociju je vodila direktorica Zavičajnog muzeja Đenan Ganić.

– 1984.godine je izašla prva monografija koja je obuhvatila Visoko kroz prahistoriju, antičko doba i srednji vijek, a zahvaljujući Gradskoj upravi Visoko i gradonačelniku Mirzi Ganiću, te predsjedniku Upravnog odbora Zavičajnog muzeja Dženanu Handžiću, krenula je i ova priča o drugom dijelu koji je bio spreman još 2012.godine, ali iz različitih razloga nismo mogli da ga odštampamo. Monografija obuhvata osmanski period, a govori o kulturnom, historijskom, etnografskom i etnološkom životu Visokog i ovo je kapitalno djelo koje će poslužiti svim istraživačima i onima koje interesuje osmanski period u Visokom. – zaključila je direktorica Đenana Ganić.

Vezani članci

Proizvedene u Visokom: U napolitankama pronađena salmonela

VISOKOIN.COM

Iz RK Gračanica odgovorili RK Bosna: Vaš komentar ne korespondira istini

VISOKOIN.COM

Svečano otvoren novi BH Telecom centar u Visokom

VISOKOIN.COM

Održana edukacija za uposlenike “Vispak” d.d. Visoko

VISOKOIN.COM

Adisa Lepić: “Nismo ni svjesni svog historijskog bogatstva”

VISOKOIN.COM

VISOKO: Ljubitelji automobila uživali u Tuning styling show-u

VISOKOIN.COM