PRVA VELIKA ŽRTVA KRIZE U EVROPI, DOSAD NAJVEĆI ENERGETSKI ŠOK: Krah kompanije sa skoro milion korisnika

Jedan od velikih dobavljača električne energije i prirodnog plina Bohemia Energy završava na češkom tržištu.
Prema pisanju čeških medija, 900.000 kupaca će ostati bez energije, koju će privremeno preuzeti takozvani snabdjevači posljednje instance. Prema izjavi kompanije Bohemia Energy od srijede, ona je bila primorana na ovaj drastičan korak nastavljenim ekstremnim rastom veleprodajnih cijena energije na berzi. Krajem septembra kompanija je napustila i tržište u Slovačkoj.

“Sa žaljenjem vas moramo obavijestiti da Bohemia Energy Group odmah prekida isporuku električne energije i plina na češkom energetskom tržištu”, navodi kompanija na svojoj web stranici, piše portal Aktualne.cz

Kraj kompanije Bohemia Energy tiče se kupaca Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy i X Energie.

Stalni ekstremni rast veleprodajnih cijena električne energije i plina na berzi primorao je kompaniju na drastičan korak, jer su cijene oba isporučivana derivata sada tri puta veće nego prošle godine.

Jedan megavat-sat električne energije u oktobru košta 136 eura na Praškoj energetskoj berzi, a u novembru će biti 150 eura. Prošle godine cijena je bila za jednu trećinu manja. Cijene plina su naglo porasle – isporuka u naredna tri mjeseca košta 65 ili više eura po megavat-satu, otprilike pet puta više nego prije godinu dana.

Prema informacijama u internetskom dnevnom listu Aktuálně.cz, Bohemia Energy podnijela je zahtjev za kredit za premošćujući period u iznosu od nekoliko milijardi kruna, ali nijedna od banaka nije dala kredit kompaniji.

S godišnjim prihodom od 23 milijarde kruna, Bohemia Energy Group najveća je grupa dobavljača alternativne energije u Češkoj, a donedavno je poslovala i u Slovačkoj. U Češkoj Republici ima 800.000 sabirnih mjesta.

“Snabdijevanje energijom će vam osigurati takozvani snabdjevač u posljednjoj instanci za sljedećih 6 mjeseci. Društvo.

Predstavnici vlade Češke se od utorka bave situacijom oko zatvaranja Bohemia Energy. Pregovori se nastavljaju i u srijedu, rekao je premijer Andrej Babiš. Premijer smatra važnim da u sadašnjem vremenskom roku snabdijevanje električnom energijom nije ugroženo, ali postoji potreba da se riješi kako minimizirati finansijski uticaj na ljude.

Ministar industrije i trgovine Karel Havlíček opisao je kolaps Bohemia Energy kao neuspjeh poslovnog subjekta kao rezultat špekulacija i panevropskog rasta cijena energije.

Prema riječima energetskog savjetnika Jiříja Gavora, ovo je najveći šok za energetsko tržište u Češkoj. “Do sada nijedan tako veliki dobavljač nije prekinuo svoje aktivnosti. Ako prekine aktivnosti neke druge kompanije na tržištu, onda će biti samo manje kompanije”, rekao je on za internetski dnevnik Aktuálně.cz.

Gavor dodaje da su klijenti bankrotirane Bohemia Energy sada u teškoj situaciji. Iako će se od datuma zatvaranja premjestiti na krajnje dobavljače, cijene će im se povećati. “Ovi dobavljači će za njih morati kupiti energiju po sadašnjim visokim cijenama, a to će se odraziti i na konačne cijene kupaca”, ističe stručnjak.

Neki su korisnici čak i nagađali o padu Bohemia Energy u Češkoj Republici u srijedu ujutro prije službene izjave kompanije, na primjer na službenom Facebook profilu dobavljača. “Šta je istina o činjenici da ste već bankrotirali u Češkoj Republici, ali još uvijek niste dali do znanja krajnjim kupcima (svojim kupcima)?” jedna je žena pitala ali kompanija na nju nije odgovorila.

Na slovačkom tržištu, kompanija Slovakia Energy najavila je kraj krajem septembra. Odlazak je opravdala upravo razvojem veleprodajnih cijena energije, koje u posljednje vrijeme značajno rastu, kao i državnom regulacijom cijena. Slovački ministar ekonomije Richard Sulík je kasnije opisao dobavljače kao špekulante.

U Češkoj je Bohemia Energy najavila veće cijene i ponudila klijentima prijelaz na visoke veleprodajne cijene. “Svi naši kupci imat će izbor bilo isporuke po promjenjivoj veleprodajnoj cijeni ili po fiksnoj cijeni, koja će, međutim, biti znatno veća od one na koju smo dosad bili navikli”, rekao je Libor Holub, direktor kompanije, krajem septembra.

U isto vrijeme, Holub je češkim kupcima rekao da ako danas utvrde trenutnu cijenu za sljedeće tri godine, mogu biti sigurni da će visoka cijena ostati. Prema njegovim riječima, kada veleprodajna cijena padne, dobavljači neće biti jeftiniji jer će se bojati da bi se poskupljenje moglo ponoviti.

“U tako nestabilnom okruženju, najbolje rješenje je snabdijevanje po kratkoročnim veleprodajnim cijenama, iako su te cijene trenutno visoke.”, Rekao je Holub.

Naprotiv, Regulatorni ured za energiju (RUE) više puta upozorava na veleprodajne cijene. Takve ponude mogu biti opasne u vrijeme kada cijene dionica rastu, što se trenutno dešava, upozorili su

“Primjer negativnog primjera su poteškoće španskih potrošača, gdje su slični ugovori bili vrlo rasprostranjeni.”, Ističe Ured.

RUE je prošlog četvrtka izdao saopštenje u kojem se objašnjava kako snabdijevanje potrošača električnom energijom funkcioniše neposredno nakon bankrota njihovog snabdjevača energijom.

“Ako vaš snabdjevač energijom efektivno prestane sa radom zbog nemogućnosti da finansijski osigura snabdijevanje svojih kupaca, na njegovo mjesto dolazi snabdjevač u krajnjoj nuždi. On je dužan odmah vas obavijestiti o početku isporuke električne energije i plina, cijenama i uslovima snabdijevanja, “, saopšteno je iz ureda.

Međutim, veliki kupci čija je potrošnja plina u posljednjih 12 mjeseci premašila 630 MWh moraju sami nabaviti novog snabdjevača .

Novi ugovor s bilo kojim dobavljačem tada se mora zaključiti u roku od šest mjeseci. Svaka potrošnja električne energije ili plina smatra se neopravdanom nakon ovog perioda i postoji rizik ne samo prekida snabdijevanja energijom, već i izvršenja naknade za štetu i moguće demontaže mjerača električne energije ili mjerača plina, upozorava RUE.

Međutim, neuspjeh dobavljača energije povezan je s preseljenjem velikog broja kupaca, a time i zagušenjem na tržištu. Neki dobavljači energije čak su prestali primati kupce od konkurencije zbog snažnog porasta, dok su drugi značajno povećali svoju ponudu za njih.

Prema agenciji ČTK, na primjer, MND je u četvrtak privremeno prestao primati klijente, prema podacima kompanije, cilj je osigurati dugoročno održive i stabilne uslove za sve postojeće i nove kupce.

Najveće kompanije na tržištu, poput ČEZ -a ili Pražská energetike (PRE), nastavljaju primati kupce, ali cijene koje se nude za nove kandidate su veće nego za sadašnje klijente.

Zbog skupog tržišta električne energije i plina, kompanija 123ušetři.cz nedavno je zatvorena. Nije mogla izvršiti isporuke od kraja septembra. Lumius iz Sviadnova kod Frýdek-Místeka također je početkom oktobra na web stranici objavio da mora nastaviti s “restrukturiranjem portfelja i reorganizacijom svojih aktivnosti”.