‘Rusija je istrgovala Dodika za Krim! Ovo je ogromna pobjeda Zapada’

OHR treba ovo iskoristiti da se agilnije uključi u priču oko reformskih procesa u našoj zemlji, te se usprotiviti svim prijedlozima koji vode u dalje podjele, kaže Arnaut

Damir Arnaut (Naša stranka) rekao je za BUKU da smo preksinoć svjedočili strateškom porazu Rusije koja je ili amaterski pristupila pregovorima ili odlučila istrgovati Dodika za Krim.
Arnaut kaže da je sa sigurnosnog aspekta ovo ogromna pobjeda Zapada, jer je produžen mandat EUFOR-a, a da pri tome nije ni u kom smislu oslabljen mandat NATO.

“To je strahovit strateški poraz Rusije. Zauzvrat su dobili simboličnu satisfakciju da se Visoki predstavnik ne obrati pred Vijećem sigurnosti. No, suštinska stvar je da je njegov izvještaj zaprimljen, a da su Rusi čak izgubili priliku da tokom njegovog obraćanja ospore njegovo pravo da koristi Bonske ovlasti. Dakle, ovdje se radi ili o ruskom amaterizmu, u što sumnjam uzimajući u obzir snagu njihove diplomatije, ili su upravo istrgovali Dodika za Krim ili neku njima jednako bitnu stavku”, kaže Arnaut i dodaje:

“Samo se nadam da Schmidt i diplomatija Njemačke neće ovo lično shvatiti i dopustiti si da Schmidt podnese ostavku. Naprotiv, OHR treba ovo iskoristiti da se agilnije uključi u priču oko reformskih procesa u našoj zemlji, te se usprotiviti svim prijedlozima koji vode u dalje podjele. Neka počnu sa jednom detaljnom analizom prijedloga Naše stranke za ustavne promjene”, rekao je Arnaut.

Vezani članci

Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Visokoin.com

Kličko: Rusi su blizu Kijeva, slijede nam teška noć i teško jutro

Visokoin.com

Brčko: U požaru u stambenom objektu stradalo šest osoba

Visokoin.com

Vučić: Dok sam ja predsjednik u Srbiji neće biti rezolucije o Srebrenici

Visokoin.com

FHMZ objavio kakva nas zima očekuje

Visokoin.com

Početak decembra donosi promjenu vremenskih prilika

Visokoin.com