Šarović i Borenović s Eskobarom: Dejton nema alternativu, RS ne trebaju oni koji je vode u opasnu situaciju

Jednostrane odluke su vrlo opasne i mogu nas odvesti na stranputicu, Dejton nema alternativu, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom u Banjaluci.

Šarović je istakao da bi legitimne zahtjeve RS trebalo rješavati kroz dijalog.

“Zalažemo se za normalne politike i bilo kakvo srljanje, politika koja će ugroziti mir je za nas u potpunosti neprihvatljiva”, rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, RS ne trebaju oni koji raspiruju strasti i vode je u opasnu situaciju.

“Mir je jedina atmosfera u kojoj RS može da napreduje. Mislimo da je jedan od ključnih inspiratora Dodik, koji se takođe sastao sa Eskobarom. Potpuno je jasno da je njemu kao političaru odgovarao i visoki predstavnik i bonska ovlaštenja, a sada priča neku drugu priču. Želi da krizu iskoristi za lične svrhe”, rekao je Šarović.

Sa Eskobarom se sastao i lider PDP-a Branislav Borenović, koji je istakao da “sama činjenica gdje je sastanak održan govori mnogo”.

“Sama činjenica da smo danas razgovarali u Banjaluci je dokaz da je Republika Srpska vječna realnost”, izjavio je on.

Dodao je kako se Dejton mora čuvati na razuman način, a time i RS.

“Ne dolazi u obzir bilo kakvo hazardersko djelovanje, koje bi dovelo u opasnost RS”, naveo je on.

Zaključio je kako BiH trebaju odgovorni političari, da se u ovoj zemlji u fokus stave brojne afere i da odgovorne za njih počnu kažnjavati.

Sastanku u Banjaluci prisustvovao je i ambasador SAD u BiH Erik Nelson.