Sinu Muamera Gaddafija odbijena kandidatura za predsjednika Libije

Vrhovna izborna komisija Libije saopštila je da je odbila kandidaturu sinu svrgnutog lidera Moamera Gaddafija, za predsjedničke izbore koji treba da se održe u decembru.

Prema listi odbijenih kandidata koju je objavila komisija, Seif al-Islam Gaddafi je diskvalifikovan jer je ranije pravosnažno osuđen. Na odluku komisije mlađi Gaddafi može da uloži žalbu.

Seifa el Islama je sud u Tripoliju 2015. godine osudio na smrt zbog upotrebe nasilja protiv demonstranata koji su tražili da njegov otac podnese ostavku, ali su rivalske vlasti Libije dovele u pitanje tu odluku.

Za njim je Međunarodni krivični sud raspisao potjernicu zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti, u vezi sa pobunom protiv njegovog oca 2011. godine.

Predsjednički izbori u Libiji trebalo bi da budu održani 24. decembra, poslije višegodišnjih pokušaja pod vođstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja, poslije pada s vlasti Muamera Gaddafija 2011. godine i haosa obilježenog postojanjem dvije rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Gaddafijev sin je bio uhapšen krajem 2011. godine, kada je njegov otac svrgnut nakon više od 40 godina na vlasti tokom narodne pobude.

Moamer Gaddafi je ubijen u borbama koje su usledile i koje su se pretvorile u građanski rat.

Seif al-Islam je u junu 2017. pušten iz pritvora, a prvi put se pojavio u javnosti 14. novembra kada je predao dokumenta za kadidaturu za predsjednika.