Šta sve ima vlasnik firme koja je izgubila licencu brenda McDonald’s: Kapital 3,4 miliona KM, u novcu 162.000, od parkinga zarada 3,9 miliona!

Kompanija GLIESE 581G d.o.o. čiji je vlasnik Haris Ihtijarević, bila je nositelj franšize za prodaju proizvoda branda McDonald’s na području Bosne i Hercegovine.

Uz Rusiji i Bjelorusiju

Nakon što su izgubili licencu i odlučili dan pred Novu godinu zatvoriti pet restorana u BiH, tri u Sarajevu i dva u Mostaru.

Zbog toga su 152 osobe ostalo bez posla, a Bosna i Hercegovina postala zemlja uz Rusiju i Bjelorusiju koja jedina nema svjetski poznati lanac restorana brze hrane.

Firma GLIESE 581G osnovana je 20.decembra 2010.godine i prvi restoran je otvorila u Titovoj ulici. Upravo su dugovanja Rajfajzen banci i dovela do toga da SAD otkažu licencu i odluče zatražiti prekid saradnje, kako se ime brenda ne bi prestalo brukati.

Prema podacima Registri poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini, osnivač ove firme je Ihtijarević dok Upravu još čine i Emir Bjelan i Almin Valjevac.

No, ono što je zanimljivo, navodi se da je ukupni kapital firme 3,4 miliona KM. Od toga u novcu “svega” 162.000 KM. Ostala 3,2 miliona su u stvarima i imovini.

Osim toga, firma Gliese 581g prošle godine imala prihode od oko 17,8 miliona KM, a “čista zarada” je iznosila 2,3 miliona KM.

Imaju otvorenih pet računa u pet banaka i za sada nisu u stečaju niti u postupku likvidacije.

Razlog tome je kako saznajemo što je Ihtijarević da bi vratio dugove digao novi kredit, težak čak osam miliona KM.

Od tih para je vratio dug Rajfajzen banci u Titovoj ulici, ali je pitanje šta će biti s ostalim provjeriocima jer je ostao dužan brojnim kompanijama.

Većinu objekata je uzimao pod zakup. Prvestveno se to odnosi na restorane u Sarajevu i Mostaru.

S druge strane, Ihtijarević je postao vlasnik brojnih nekretnina i skupocijenih vozila. Posjedu više stanova u Sarajevu, Sloveniji i Crnoj Gori.

U cijelu ovu priču kako stoje stvari mogli bi se uključiti i Tužilaštvo. Pogotovo na dio kako je Ihtijarević koristio državno zemljište da bi zauzeo parking prostor u centru grada – Marin Dvoru.

Radi se o firmi Modern Times
Radi se o firmi Modern Times, koja je registrovana na istoj adresi kao i firma GLIESE 581i to ulici Maršala Tita br. 6. Osnivač i ove firme je Haris Ihtijarević, što je pokazao registar poslovnih subjekata.

Naime, ova firma je registrirana 2007.godine. Kako je navedeno, ukupni prihodi 2019.godine su iznosili 1.408.505 KM, 2020.godine 1.123.143, a 2021.godine čak 1.377.070 KM.

Radi se o ukupno 3,9 miliona KM.

Vezani članci

Vlasnik franšize McDonald'sa Haris Ihtijarević 12 godina krao vodu od Avaza

VISOKOIN.COM

Kap koja je prelila čašu i presudila povlačenju McDonald'sa iz BiH?

VISOKOIN.COM