Danas protesti osam sindikata u Sarajevu, ovo su zahtjevi

Sindikati u KS upozoravaju na ozbiljne posljedice ukoliko dođe do štrajka
Koordinacija sindikata SSS BiH Kantona Sarajevo najavila je za danas ”Protestni skup radnika ispred zgrade Kantona Sarajevo” kojim će biti iskazano nezadovoljstvo što kantonalna vlada u nacrtu bužeta za 2022. godinu nije planirala povećanje osnovice za obračun plata radnika.

Protest će, kako je najavljeno danas na pres-konferenciji, biti održan od 10 do 11 sati, a očekuje se učešće 100 predstavnika svih sindikata kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere.

Kazali su da će osam sindikata organizirati sutra štrajk upozorenja, a ukoliko bude neophodno i generalni štrajk u javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, osnovnim i srednjim školama, predškolskim, visokoškolskim i ustanovama kulture i nauke, Ministarstvu unutrašnjih poslova i organizacionim jedinicama Uprave policije, zavodima i organima državne službe, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama zdravstva.

Članovi ove koordinacije su Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS, Sindikat policije KS, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javni ustanovama u BiH – Koordinacija KS i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat radnika komunalne privrede.

Predsjednik Koordinacije sindikata Faruk Bešlić izjavio je da oni ne mogu više da trpe ignorantski odnos prema sindikatima, pozvavši Vladu KS, Kolegij i Skupštinu KS da povuku nacrt budžeta KS s dnevnog reda sutrašnje sjednice Skupštine jer nije usaglađen sa sindikatima, s kojima, kako je rečeno, Vlada Kanton nije vodila dijalog.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro rekao je da će danas tražiti da Vlada i sva resorna ministarstva poštuju zakonske procedure, kolektivne ugovore, da vode socijalni dijalog i pregovaraju sa sindikatima.

“Tražit ćemo da se radnicima u komunalnoj privredi poveća plata za 10 posto i da Vlada KS potpiše kolektivni ugovor za djelatnost komunalne privrede. Tražit ćemo da se radnicima u zdravstvu KS poveća plata kroz utvrđivanje koeficijenata sa onima iz 2017. godine i da se potpiše kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva. Tom skupu će prisustvovati stotinu aktivista, koji će jasno poručiti Vladi šta misle o svemu. Ukoliko to ne urodi plodom, sidikati ce nastaviti dalje sa svojim aktivnostima, uključujući i pripremu za štrajk”, najavio je Sivro.

Predstavnici sindikata također su kazali da će tražiti da se radnicima u komunalnoj privredi poveća plata za 10 posto i da Vlada KS potpiše kolektivni ugovor za djelatnost komunalne privrede, kao i da se radnicima u zdravstvu poveća plata kroz utvrđivanje koeficijenata te da se potpiše kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva.

Iako Koordinacija sindikata predstavlja oko 25.000 radnika, sutrašnjem skupu će prisustvovati njih stotinu, a ako to ne urodi plodom, sindikati će, najavljuje Sivro, nastaviti dalje sa svojim aktivnostima, uključujući i štrajk i da se u tom slučaju više neće voditi računa ni o epidemiološkim mjerama.

Na pres-konferenciji je istaknuto da bi eventualni štrajk mogao imati ozbiljne posljedice.

-Zapitajte se na šta bi grad ličio da se ne čisti pet dana – kazao je predsjenik Sindikata komunalne privrede Ramiz Gušo.