The Guardian: Bosni prijeti raspad, upozorava visoki zvaničnik EU

Britanski list The Guardian o situaciji u BiH.
Britanski list The Guardian navodi da je Visoki predstavnik poslao izvještaj UN-u, u kojem kaže da “prijetnja srpskih separatista da će formirati svoju vojsku predstavlja rizik od ponovnog sukoba”.

Glavni predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini upozorio je da je ova država u opasnost od raspada, te da postoji mogućnost ponavljanja sukoba.
U izvještaju UN-u, Christian Schmidt kaže da, “ako srpski separatist sprovedu svoje prijetnje da će formirati vlastitu vojsku i podijeliti državne oružane snage na dva dijela, biće potrebno poslati pojačane međunarodne mirovne snage kako bi spriječili da situacija sklizne u rat”.

U prvom izvještaju nakon što je preuzeo dužnost u avgustu, Schmidt je upozorio da se Bosna suočava sa “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu”.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik prijeti da će se povući iz državnih institucjia, uključujući i državne oružane snage. Dodik je rekao da će “prisiliti bosansku vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će okružiti vojne kasarne” i da, ako Zapad pokuša da vojno interveniše, on “ima prijatelje koji su obećali da će podržati Srbe”. Pretpostavlja se da je mislio na Srbiju i Rusiju.

Policija Republike Srpske izvela je protivterorističku vježbu prošlog mjeseca na Jahorini, odakle su srpske snage bombardovale Sarajevo tokom opsade 1992-95. godine.

“Ovo je jednako secesiji bez proglašenja”, napisao je Schmidt u izvještaju koji je poslao generalnom sekretaru UN-a, António Guterres, u petak. On je rekao da Dodikovi postupci “ugrožavaju na samo mir i stabilnost zemlje i regije, već – ako ne bude odgovora međunarodne zajednice – to može dovesti do “poništavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Visoki predstavnik je rekao da postoji mogućnost da dođe do sukoba između državnih policijskih snaga i policije RS.

“Ako se oružane snage BiH podijele na dvije ili više vojski, biće potrebno pojačati prisustvo međunarodnih vojnih trupa,” upozorio je Schmidt.

Schmidtovo upozorenje upućeno je Savjetu bezbjednosti UN-a dok teku prireme za obnovu godišnje rezolucije o mandatu mirovnih snaga Eufor-a i Nato-a. Moskva prijeti da će blokirati rezoluciju ukoliko se ne ukloni sve što se odnosi na visokog predstavnika.

Kremlj se protivio imenovanju Schmidta i odbija da prizna njegovu funkciju.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar rekao je Kongresu prošle sedmice da SAD sarađuje sa EU i da “da će biti posljedica za svaku ilegalnu ili destabilizirajuću aktivnost u Bosni”. Ali nejasno je da li će Bidenova administracija podržati povratak NATO mirovnih snaga.

Alida Vračić, direktorica trusta mozgova Populari, kazala je da kriza omogućava liderima da maskiraju svoj neuspjeh u vođenju države.

“Dodik je poludio, ali svi političari se nadaju da će izvući neke političke poene iz krize. Jedini gubitnici u svemu su građani”, kazala je Vračić.

“Rasprava o tome im odgovara jer skreće pažnju sa činjenice da se Sarajevo guši u smogu, da je vlada pronevjerila novac tokom Covid-19 pandemije, da je broj smrtnih slučajeva u Sarajevu veći nego prošle godine, činjenica da pola zemlje živi u siromaštvu, da smo proveli nula reformi, da se u parlamentu mjesecima nisu razmatrali zakoni.”