TIGAR JOŠ RANIJE NAJAVIO Šta se krije iza pisma ‘nezadovoljnih članova’ iz Krajine: Hoće li jedan član NiP-a biti 14. ruka SDA?!

 

 

Dopis koji su čelnici i članovi tri organizacije Naroda i pravde u Unsko-sanskom kantonu uputili predsjedniku NIP-a Elmedinu Konakoviću, političkom direktoru Rusmiru Pobriću, prvom i drugom zamjeniku Kemalu Ademoviću i Denisu Zvizdiću, a kojim ih obavještavaju o ostavci 18 članova stranke na sve funkcije, odjeknulo je dana su javnosti.

“Problemi koji svoje korijene vuku unazad dvije godine kulminirali su vođenjem političkih procesa nakon posljednjih izbora i vođenjem kadrovske politike koja je svoj vrhunac dostigla predlaganjem kandidata za diplomatiju. S obzirom da se ne slažemo s takvim vođenjem politike, naša dužnost jeste da vas obavijestimo i da vam skrenemo pažnju jer ne želimo više biti dio kantonalnih organa u kojima se procesi vode na ovakav ili sličan način. Vjerovali smo, posebno kod oblasti diplomatije, da stručnost, etičnost, mladost i poznavanje jezika i rada diplomatije jesu reference koje trebamo sagledati i na osnovu toga iste predložiti. To nije bio slučaj”, navodi se u dopisu.

No da li su razlozi “nezadovoljstva pojedinih članova ove stranke” zaista oni koji se u dopisu navode, pitanje je na koje će se odgovor vjerovatno dobiti narednih dana.

Naime, indikativno je da je još u decembru prošle godine zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Hamdija Abdić Tigar najavio mogućnost da SDA uz 13 delegata, koje ima sa DF-om, dobije i 14. ruku. Iako nije htio da otkrije ime “preletača”, između redova se moglo naslutiti da bi on mogao biti iz Unsko-sanskog kantona.

Stoga sada u zraku visi i pitanje da li će to biti upravo neko od nezadovoljnih članova NIP-a u ovom kantonu?!

Takođe, prema informacijama iz Bihaća, indikativno je i da je krajem prošle godine premijer FBiH Fadil Novalić iznenada doputovao u ovaj grad. Da li je i ova ishitrena posjeta bila u službi “završavanja poslova” za broj ruku u Parlamentu FBiH?!