Tri države regiona imaju najveću smrtnost od korone u Evropi, Bosna i Hercegovina najgora

Među pet država sa najvećom smrtnosti u svijetu nalaze se i tri sa područja bivše Jugoslavije, saznaje BUKA.
Kako pokazuju podaci worldofmeter, Bosna i Hercegovina je na drugom mjestu sa najvećom smrtnosti , sa 3369 umrlih na milion stanovnika. Odmah iza nas, najveći broj umrlih na jedan milion stanovnika bilježi Sjeverna Makedonija (3288). Slijedi Crna Gora sa 3171 umrlih na milion stanovnika.
Ubljedljivo najveći broj umrlih bilježi Peru, sa 5951 umrlih na milion stanovnika.

Ovo praktično znači da je Bosna i Hercegovina ima najgore rezultate u Evropi kada je riječ o smrtnosti, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom.

Naša zemlja se, takođe, od samog početka objavljivanja podataka vezanih za smrtnost od korone, nalazi u samom vrhu.

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini je umrlo 10965 osoba, od čega su u Republici Srpskoj preminule 4442 osobe od 78 022 potvrđena slučaja, što čini smrtnost od skoro 5,7 %, dok je u Federaciji BiH preminulo 6146 od 155 304 slučaja što čini smrtnost od skoro 4%.
U Republici Srpskoj trenutno u ovom talasu dnevno umire oko 20 stanovnika, a za posljednjih sedam dana je ukupno preminulo 135 stanovnika u Republici Srpskoj.

Višak smrtnosti u BiH

Za pola godine u BiH je umrlo 39,69 odsto više ljudi nego u istom periodu 2020. godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U prvih šest mjeseci ove godine umrle su 25.243 osobe, što u odnosu na isti period 2020. pokazuje rast za 39,69 posto (prošle godine umrla je 18.071 osoba) navodi se u izvještaju agencije.

Najveća smrtnost zabilježena je u aprilu kada je u BiH umrlo više od 6.000 ljudi.

Naša zemlju se, takođe, od samog početka objavljivanja podataka vezanih za smrtnost od korone, nalazi u samom vrhu- prva u Evropi i druga u svijetu.

Vakcinisanost

Bosna i Hercegovina poprilično kaska kada je u pitanju proces vakcinacije.

Prema podacim sa sajta ourworldindata sa 29.septembrom potpuno je vakcinisano 15,57 % stanovništva, što je izuzetno malo.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je do 6. oktobra prvu dozu primilo 304.678 stanovnika odnosno ni 33% odsto, dok je u potpunosti vakcinisano nešto više od 27,5 odsto punoljetnog stanovništva.
Razlog ovolike smrtnosti

Teško je procijeniti šta je uzrok ovolike smrtnosti u Bosni i Hercegovini i za to će trebati uraditi ozbiljno istraživanje. Odgovor se vjerovatno nalazi u kombinaciji više faktora – od loše zdravstvene njege, odnosno lošeg zdravstva u cjelosti, preko zabrinjavajuće slabog procesa imunizacije pa sve do poprilično lošeg sveukupnog zdravstvenog stanja nacije. Činjenica je da se nekako olako prelazi preko ovih brojki, baš kao da su pitanju samo brojke.