TUČA U ZGRADI POVRŠINSKOG KOPA: Policija utvrđuje okolnosti napada

Policiji je jutros oko 7.55 sati prijavljeno da je došlo do tuče u upravnoj zgradi Površinskog kopa (PK) Šikulje, potvrdila je Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona.
Policija je trenutno na terenu i utvrđuju se okolnosti i učesnici – dodala je Kapidžić.
Informaciju da je došlo do sukoba dobio je i Husein Trumić, direktor Rudnika uglja Kreka, u sklopu kojega djeluje i PK Šikulje.

Pošto je radni dan naloženo je da se krene s proizvodnjom. Jedan od rukovodilaca tražio je da radnici idu na radna mjesta, a jedan radnik je rekao da je neposluh i da se ne može raditi. On je insistirao da se ide raditi, onda je grupa radnika nasrnula na njega i fizički ga napala – rekao je Trumić za Faktor.
Sve detalje ne znam, dodaje Trumić, šta se tačno desilo utvrđuje policija.
Tenzije su velike i meni se obraća dio radnika, koji žele da rade. Dio rukovodilaca opstruira i imamo jedan haos, vanredno stanje – kaže Trumić.
Niti jedan rudnik u sastavu Koncerna od 23. novembra ne proizvodi ugalj, a u Sindikatu kažu da će tako biti dok se ne ispune njihovi zahtjevi koje su predali resorniom federalnom ministru Nerminu Džindiću.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić kaže da je glavni inženjer mašinskog održavanja na PK Šikulje fizički napao predsjednika Sindikalne podružnice i dva radnika.
Glavni inženjer je rekao da radnici treba da idu na buldožere da kopaju te da nije njihovo da razmišljaju. Odgovoreno mu je da je neposluh zajednička odluka svih zaposlenih u rudnicima. Predsjednik Sindikalne podružnice PK Šikulje je onda pitao da li je to spremni reći direktno radnicma. On je tu doveo radnike, a inženjer je izlazeći iz prostorije udario predsjednika Sindikalne organizacije i nasrnuo je na još dva radnika. To su informacije koje mi imamo – kaže Husić.
On dodaje da Sindikat ima informacije da je direktor Kreke Husein Trumić dao nalog nadležnoj službi da kreira krivičnu prijavu protiv Predsjednika sindikata radnika Kreke Zuhdije Tokića.

Dat je nalog da saberu štete i da ih adresiraju čovjeku (Tokiću op.a.), koji je sa radnicima i sindikatom svih rudnika na protestu štitio nivo materijalnih prava zaposlenih, koja su garantirana Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu – navodi Husić.
Moglo bi doći do katastrofe u rudniku, ističe Husić, a sve navedeno je još jedan od razloga što tražimo smjenu direktora Kreke Huseina Trumića.

Direktor i sindikat imaju oprečne informacije o tome ko je koga napao, ali se slažu da je situacija u rudnicima katastrofalna, što je i najveći razlog za zabrinutost. Dok napetosti rastu čeka se odgovor resornog ministra na postavljene zahtjeve rudara.