U Beogradu je počeo samit “Otvoreni Balkan”

Susretom sa privrednicima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Vlade Albanije Edija Rame i zamjenika premijera Sjeverne Makedonije zaduženim za evropska pitanja Nikole Dimitrova, u Beogradu je počeo samit “Otvoreni Balkan”.

Samit se održava u Palati Srbija, a nakon susreta sa privrednicima planiran je i susret ovih zvaničnika i sa predstavnicima Atlantskog savjeta.

Za 10.30 časova je predviđen sastanak Vučića sa Ramom i Dimitrovom, a nakon toga u 11.30 časova biće održana zajednička konferencija za novinare trojice zvaničnika.

Zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Dimitrov prisustvuje sastanku umjesto Zorana Zaeva, koji je podnio ostavku na mjesto premijera zbog lošeg izbornog rezutata.

U inicijativi “Otvoreni Balkan” za regionalnu saradnju, koju je pokrenuo Vučić, učestvuju Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Inicijativa, ranije poznata kao “mini-Šengen”, promijenila je ime krajem jula, na sastanku u Skoplju na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Edi Rama, Zoran Zaev i Aleksandar Vučić.

Tada je dogovoreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Potpisana su tri dokumenta o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na zapadnom Balkanu, o slobodnom pristupom tržištu rada na zapadnom Balkanu i o saradnji u zaštiti od katastrofa na zapadnom Balkanu.

Vezani članci

Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Visokoin.com

Fotografija blokiranog Beograda proglašena je “najmoćnijim” prikazom jučerašnjih protesta

Visokoin.com

Pucao u bivšu djevojku pa se ubio

Visokoin.com

Potpisan ugovor za Beograd na vodi vrijedan 3,5 milijardi eura

Visokoin.com

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Visokoin.com

Otvaranje Titovog sefa do kraja mjeseca

Visokoin.com