Umro Jeff Beck, jedan od najvećih gitarista svih vremena

Jeff Beck, jedan od najutjecajnijih rock gitarista svih vremena, preminuo je dobi od 78 godina, a njegova smrt potvrđena je na njegovom službenom Twitteru.

U ime njegove porodice, s dubokom tugom dijelimo vijest o smrti Jeffa Becka. Nakon što je iznenada obolio od bakterijskog meningitisa, jučer je mirno preminuo. Njegova porodica moli za privatnost dok se bore s ovim ogromnim gubitkom – stoji u saopćenju.

Britanski muzičar proslavio se kao dio Yardbirdsa, benda u kojem je karijeru započeo i Jimmy Page, gdje je zamijenio Erica Claptona, prije nego što je s Rodom Stewartom osnovao grupu Jeff Beck.

Od sredine 70-ih posvetio se uglavnom instrumentalnoj muzici, a od tada pa sve do danas na bezbrojnim listama najvećih rock gitarista svih vremena redovno se nalazio pri samom vrhu.

Muzikom se bavio do kraja života, a svoju posljednju turneju odradio je prije samo nekoliko sedmica, zajedno s Johnnyjem Deppom.

Njegov ton, prisutnost i iznad svega glasnoća redefinirali su gitarističku muziku 1960-ih godina prošlog stoljeća i utjecali na pokrete kao što su heavy metal, jazz-rock, pa čak i punk.