United Media i dalje se širi: Preuzeli još jedan medij – novine, televiziju i portal

Izvršni direktor MDIF-a, Harlan Mandel, prepoznaje ovaj razvoj kao stratešku saradnju između dvije medijske kuće koja je zasnovana na vrijednosti njihovog brenda i ukorjenjena u snazi njihovog objektivnog izvještavanja

United Media, vodeća medijska kompanija u jugostočnoj Evropi, saopštila je da je potpisala pismo o namjerama da otkupi 51 posto Vijesti, novine, portala i televizije iz Crne Gore.

Ovo je velika i značajna vijest za sve zaposlene u Vijestima, za gledaoce i čitaoce te medijske kuće kao i za sve one koji pomno prate dešavanja sa medijskim slobodama u regiji i Evropi, navodi United Media u saopštenju.

Prema pismu o namjerama, United Media se, kao novi dioničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na prijedlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund (MDIF), investicionog fonda iz New Yorka koji podržava slobodu medija, i koji je od osnivanja manjinski dioničar Vijesti, ističe se u saopštenju.

– Sistem ‘Vijesti’ sa sve tri platforme je gotovo deceniju i po izložen, i od monopolista i od nacionalista, egzistencijalnoj pretnji zbog svoje posvećenosti slobodi izražavanja i profesionalnom novinarstvu. U partnerski odnos sa UM ulazimo s ubjeđenjem da će to dati dodatnu snagu našim medijima, jer liberalne vrijednosti i novinarstvo koje karakteriše sistem ‘Vijesti’ smješta u širi prostor odan tim vrijednostima, izjavio je prof.dr Miodrag Perović, jedan od osnivača Vijesti.

Izvršni direktor MDIF-a, Harlan Mandel, prepoznaje ovaj razvoj kao stratešku saradnju između dvije medijske kuće koja je zasnovana na vrijednosti njihovog brenda i ukorjenjena u snazi njihovog objektivnog izvještavanja.

– U ovom momentu, u Evropi vidimo epidemiju zarobljenih medija, u kojoj se preuzimaju privatni mediji, dok medijsko tržište na Balkanu nastavlja da bude izuzetno teško za pokretanje nezavisnih medija i njihovo poslovanje na tržištu. U ovom okruženju, saradnja dva najuticajnija brenda u regionu koji se prepoznaju po svom nezavisnom novinarstvu je dobrodošla jer osigurava da kvalitetno istraživačko novinarstvo nastavi da bude centar poslovnog modela Vijesti, rekao je Mandel.

– Oduvijek smo stajali na stanovištu da je objektivno i nezavisno novinarstvo jedan od ključnih faktora za razvoj društva te u tom kontekstu cijenimo dosadašnji rad Vijesti i činjenicu da godinama odoljevaju raznovrsnim pritiscima i uspijevaju da profesionalno rade svoj posao. Radujemo se budućem partnerstvu i vjerujemo da će ono obezbijediti da ova medijska kuća u narednom periodu doživi ekspanziju i da kvalitetan sadržaj koji prave novinari Vijesti dopre do šire publike, istakla je izvršna direktorica United Media Aleksandra Subotić.

United Media je vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u osam zemalja i u čijem portfoliu se nalazi 55 televizijskih kanala, uključujući N1 i Novu TV, dnevni listovi među kojima su Danas i Nova, te brojne radio stanice.

Media Development Investment Fund, Inc. (MDIF) je neprofitni investicioni fond koji već 25 godina podržava nezavisne medije u regionu. MDIF ima manjinski udio u medijima.

Vijesti se smatraju jedinim nezavisnim dnevnim listom i jedinom nezavisnom televizijskom stanicom u Crnoj Gori.