Ured za borbu protiv korupcije došao do šokantnih podataka: Od narko-novca prave se zgrade u Sarajevu, razrađen veliki sistem

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo prije godinu je najavio borbu protiv građevinske mafije. I sad, kako saznaje Raport, dolazi do šokantnih otkrića koja povezuju ogroman građevinski lobi sa narkomafijom.

No, krenimo redom.

U novembru 2021. godine Ured na čelu sa Erduanom Kafedžićem objavio je da je započeo veliku ofanzivu protiv urbanističko-građevinskog lobija koji kroz korupciju dobiva lokacije za izgradnju objekata.

Kafedžić je tad predstavljao sheme koje pokazuju duboku upletenost političara, notara, advokata i javnih službenika u cijeli proces.

“Dolaze investitori, oni su miks stranih i bh. državljana. Napravili su kompaniju za gradnju i angažiraju dodatne ljude koji razvijaju novu firmu i novu mrežu ljudi koji otvaraju veliki broj drugih firmi vezanih za gradnju. Postoji čitava mreža institucija koja pakuje te zahtjeve od općinskog do državnog nivoa i tada se dešava korupcija. Tada se bogate pojedinci, dolazi novac od političkih stranaka. Stranke finansiraju izbore od ovih izvora”, rekao je Kafedžić.

Ured za borbu protiv korupcije ovo je predstavio uz prisustvo šest ambasadora, među kojima su bili i ambasadori SAD i Velike Britanije.

Kafedžić je tad istakao da je obiman materijal poslat tužilaštvima, no za sada nema informacija šta je uređeno.

Ipak, u međuvremenu je Ured došao do šokantnih podataka koji otkrivaju još jedan krak kriminalne hobotnice.

Kako je Raportu rečeno, Ured je svojim istragama došao do podataka da je ogromna količina novca od prodaje droge ušla u građevinsko-urbanistički sektor.

Potrebne dubinske finansijske istrage
Narko-grupe novac koji zarade proizvodnjom i prodajom droge, a radi se o milionima, pokušavaju uvesti u legalne tokove.

S obzirom na od korupcije truhli građevinsko-urbanistički sektor, on se pokazao kao ‘idealan’.

Tako je utvrđeno da su u Sarajevu brojni stambeno-poslovni objekti finansirani upravo tim novcem. Kada se prodaju stanovi i poslovni prostori, narko-grupe dobivaju čist novac nazad.

Potrebno je istaći da je već ranije utvrđeno da je, npr. jedan kraj finansijskih tokova megakartela Tito i Dino vodio do BiH. Ovaj kartel kojeg je vodio nedavno uhapšeni Sarajlija Edin Gačanin rasturao je kokain u ogromnim količinama u Evropi. Tokove novca trenutno istražuje američka DEA, a prema svemu sudeći jedan kraj vodi u glavni grad BiH.

O tokovima, konkretnim objektima, uvezanim licima, Ured je, kako saznajemo, prikupio obiman materijal, a samo dio njega proslijeđen je tužilaštvima.

Uz to, kako nam je rečeno, bit će potrebno provesti detaljne finansijske istrage. One bi na kraju trebale rezultirati oduzimanjem nelagalno stečene imovine.

Zanimljivo je da u cijelom procesu važnu kariku igraju lokalne administracije kao i viši nivoi vlasti. Jer upravo se na tim mjestima izdaju urbanističke i građevinske dozvole.